Kahdella tonnilla lääkäriksi

Kummilapsitoiminnan "äiti" Anneli Vuorinen haastattelee Promodia, joka aikoo lukion jälkeen kaupalliselle alalle.

Kaksi sotaleskiäidin tytärtä ja kummi Maija Tommola.

Näin se on, voimme auttaa Sri Lankan lapsia näin pienellä rahalla kouluttautumaan vaikka lääkäriksi. Samalla autamme ehkä koko perhettä parempaan elämään. Samalla saavat muutkin mallia koulun käymiseen.

Lionsit eli leijonat ovat jo 26 vuotta tukeneet köyhien lasten koulunkäyntiä Sri Lankan leijonien kanssa yhteistyössä. Noin 800 lasta on valmistunut johonkin ammattiin tai ainakin käynyt peruskoulun. Ilman tukea se ei köyhimmille olisi ollut mahdollista. Kyseessä on kummilapsiyhteistyö, jossa leijonat tai yksityiset ihmiset tukevat näitä varattomia lapsia koko koulu-uran ajan. Monet kummit eivät ole leijonia, mukaan pääsevät kaikki halukkaat.

Koulujärjestelmä Sri Lankassa on brittien hallinnon perua. Koulunkäynti on ilmaista, mutta koulupuku ja koulutarvikkeet täytyy kustantaa itse. Kummit maksavat peruskoulutason lapsille 120 € vuodessa. Tämä raha päätyy lapselle ja hänen huoltajalleen tiukan kontrollin jälkeen lyhentymättömänä. Kerran kuukaudessa 10 € luovutetaan paikallisena valuuttana lapsen vanhemmalle tai muulle huoltajalle. Samalla tarkistetaan, että lapsi käy koulua.

Toimintaa pyörittää leijonien kummilapsi -työryhmä Suomessa ja vastaavasti Sri Lankassa ne lionsklubit, jotka on hyväksytty mukaan ko. toimintaan. Toiminnan säännöt ovat tiukat ja siksi rahojen välistävetoja ei pääse tapahtumaan.

Tämän kuvan saimme, kun olemme nyt kahtena vuonna käyneet paikan päällä tutustumassa usean klubin toimintaan ja saaneet myös tavata omia ja klubien kummilapsia. Kummilapsituennan piiriin otetaan vain köyhiä lapsiperheitä. Etusijalla ovat yksinhuoltajien perheet. Joukossa on paljon tsunamiorpoja. Valinta on tiukka ja ehdotuksen lapsen hyväksymisestä kummilapseksi tekee srilankalainen leijonaklubi. Kirjallinen esitys tulee viimein kummiehdokkaan nähtäväksi. Kun päättää ryhtyä kummiksi, niin tulee lapsen/nuoren opintoja tukea koko koulunkäynnin ajan. Aina yliopistotasolle saakka, mikäli lapsi tai nuori niin tahtoo. Näin nuori voi valmistua ammattiin ja tuoda erittäin pienellä panostuksella apua toisille. Tuki on erittäin ratkaiseva lapsen/nuoren koulunkäynnin ja opiskelun onnistumiseksi.

Maassa jossa tavallinen vuosiansio on alle 1000 euroa työssä kuin työssä, 120 euron vuotuinen kummimaksu on todella merkittävä lapsen koulunkäynnin avustamiseksi.

Kummien maksama tuki nousee koulutuksen edetessä siten, että yliopistotasolla se on 30 e kuukaudessa. Yhteensä lääkäriksi valmistumiseen tarvitaan vain 2000- 2500 euroa. Missä muualla tai yleensä millään kehitysavulla voi saada yhtä hyvän vastineen rahoilleen? Nämä koulutetut nuoret jäävät aina omaa kansaansa auttamaan.

Näin olemme nähneet ja olemme todella tyytyväisiä hyvään asian organisointiin ja tiukkaan valvontaan. Jokainen lapsi haastatellaan kerran vuodessa suomalaisten toimesta ja häneltä kysytään kuinka koulussa menee. Tapasimme myös kaksi juuri lääkäriksi valmistunutta kumminuorta, jotka tulivat tapaamaan omia kummejaan valmistumisensa jälkeen. Ne olivat todella herkkiä hetkiä, kun pitkä yhteistyö on johtanut hyvään tulokseen. Mukana oli kummallakin koko perhe ja heidän kiitoksensa näkyi ja tuntui.

Uskomme, että rahalle ei voi olla parempaa käyttöä kuin tämä. Meille niin pieni summa riittää siellä paljoon, jopa koko perheen asioiden hoitoon.

Lisätietoja saa parhaiten leijonien sivuilta www.lions.fi/kummilapsitoiminta.

Maija-Liisa Tommola ja Reino Mantsinen

Share

6 comments for “Kahdella tonnilla lääkäriksi

 1. Kannatetaan, itse olen kummi myös, Unicefin kautta. Onneksi löytyy monia kummikanavia, annetaan hyvän kiertää.

 2. Vieläpä ihan oikeaksi lääkäriksi!
  Valepaperit maksavat täällä lähempänä kymppitonnin.

 3. Meitä oli samalla osastolla
  töissä kolme naista, kahdella
  omia lapsia, ja myöhemmin lapsenlapsiakin.
  Kolmas meistä oli Unicef-kummina
  eräälle afrikkalaiselle tytölle.

  Kun pienten valokuvat kaivettiin
  käsilaukusta, tuntui joskus että
  tämä afrikkalainen tyttökin kuului
  lähipiiriin, iloitsimme kaikki hänen
  kirjeistään ja kuvistaan.

  Kunpa siellä käsilaukun pohjalla vain
  olisi niitä ropoja tarpeeksi, että
  voisi tuottaa vielä eläkepäivilläänkin
  iloa jollekin, jossakin…

 4. Annan rahaa eri toimintoihin kuten lääkäreille ilman rajoja , punaiselle ristille josta olen myös kuullut , että joku sieltäkin on varastanut rahat.
  Kerjäläisille jotka makaavat polvillaan joka kadun kulmassa .
  En voi kulkea ohitse vaan heitän jonkun summan .
  Nyt kuulin ruotsin auttavan arabimaita sotavalmisteluja varten.
  Kaksi naamaista peliä ruotsilta.
  Ruotsihan myykin aseita sotaa käyviin maihin ,ja suomikin tekee miinoja?
  Sillä tavallako saavutetaan maailman rauha?
  Tarkoitushan on , kaikella mahdollisella tavalla vähentää pois maailmasta tämä köyhä kansanjoukko .
  Miksi ei kukaan auttanut Juutalaisia kun Hitleri kaasutti heitä?
  Raamatussakin käsketään auttamaan läheisiä , eikö kaikki ihmiset ole läheisiä?
  Ei kohta tiedä, mikä tässä maailmassa on oikein, mikä väärin.
  Mitä hyvää sotiminen saa aikaa`?

  Maila vaan ajattelee

 5. Minulla oli kummityttö Keniassa, mutta sitten kirjeet lakkasivat
  sieltä suunnasta tulemasta, joten rahan lähettäminenkin täytyi
  lopettaa. Se on onnistuessaan antoisaa monella tapaa myös kummille.

  Tuli mieleeni, että voitaisko meidän lääkärikoulutus ulkoistaa?
  Saisimme pikkusummalla koulutettua suuremman joukon lääkäreitä,
  riittäisi joku terveyskeskuksiinkin.

 6. Juuri kuulin istuessani iäkkään ystäväni luona, kuinka virolainen lääkärityttö oli pintapuolisella tutkimuksella määrännyt geeliä jalkavaivaan, joka mielestäni olisi vaatinut vähintään röntgentutkimuksen. Geeli ei auta mitään ja maksoi vaatimattomat 178 € – vanhenee puolessa vuodessa.Olikohan kommunikaatiossa ongelmaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *