Lapinharakka

Vilahtiko tuolla myyrä? Kuvat EJ

Muut linnut katoavat syöttöpaikalta silmänräpäyksessä, kun isolepinkäinen eli lapinharakka saapuu lähettyville. Se on vain räkättirastaan kokoinen, hieman häijyn näköinen rosvonaamareineen. Se saattaa napata pikkulinnun saaliikseen. Pieniä nisäkkäitä se myös käyttää ravinnokseen.

Isolepinkäinen on Suomessa harvalukuinen pesijä. Parimäärä on alle 10 000. Osa talvehtii täällä, osa muuttaa Baltian maihin, Etelä-Skandinaviaan ja Itämeren eteläpuolisille alueille. Talvehtimaan jäävien määrä on sidoksissa myyräkantaan. Jos tapaa hiiren tai myyrän puun oksanhangassa, se saattaa olla isolepinkäisen talvella varastoima.

Muutaman kerran lintu on tänä talvena vieraillut pihapiirissä Savikontiellä. Eilen onnistui kuvien nappaaminen.

30 comments for “Lapinharakka

  1. On se ollut meidänkin syöttölintuja hättyyttelemäsä yhen kerran tässä Kermarinteellä.

  2. Kyllä on kaunis lintu. Olen 60 luvulla nähnyt Lapin harakan keväisellä muuttomatkalla Tohmäjärvellä. Se jälkee en kertaakaan.

    Samoina päivinä vilahti myös Sinirinta pihamailla. Seurasin mankka äänitysvalmiina sinirintaa useana päivänä. Hän ei vain suostunut sanomaan sanaakaan minulle tai mankalle.

  3. Onkohan tuo hyvinkin harvinainen näillä main? En ole koskaan nähnyt.

  4. Asiantuntijat olisivat parempia vastaamaan isolepinkäisen harvinaisuudesta. Ei se joka päiväinen tuttavuus ole Värtsilässä, talvella vielä ilmeisesti harvemmin sattuu vastaan näissä maisemissa. Edelliskerran näin toissatalvena. Se pesii harvalukuisena koko maassa, lähinnä Pohjois-Suomessa harvapuisilla soilla ja soistuvissa metsissä, tunturikoivikoissa ja hakkuuaukoilla. Joskus sen näkee räpyttelevän pelloilla ilmassa paikallaan kuin tuulihaukan tai se istuu tolpan nenässä tahi langoilla kyttäämässä hiiriä ja myyriä.

    Pikkulepinkäisiä on kirjojen mukaan kymmenen kertaa enemmän, mutta ne eivät talvehdi Suomessa vaan Afrikassa. Itse en ole pikkulepinkäistä tavannut. Se on samantyyppinen lintu, mutta pienempi.

  5. ”Muistelet sinä minua:
    lepinkäiset lentelevät
    pääsi päälle istumahan…”

    Eino Leino: Erotessa

  6. Lapinharakasta en ole koskaan tehnyt talvihavaintoa. Muuttoaikaan huhtikuulla yksittäishavaintoja on tehty useana keväänä lähinnä Sääperin suunnalla. Pikkulepinkäisen olen tavannut muistaakseni ainakin yhden kerran joskus 1970-luvun lopulla Sääperiltä Onkilammelle menevän rajapolun varrella; nipin napin Suomen puolella!

  7. Näin pikkulepinkäisen viime keväänä täällä kotipihallani Liperissä. Tarkistin asian vielä lintukirjasta.

    Sinirinta viivähti jo vuosia sitten keväisellä muuttomatkallaan
    Joensuun Rantakylässä. Kyllä se on sievä lintu.

  8. En nykyisin kerkeisi edes näkemään värejä saati muuta enkä edes ole lintujen tuntija, mutta oravan tunnen pihallamme?
    Mike

  9. 21.3.2014 klo 15.30 istui Lapåinharakka kuivuneen lepän latvassa täällä Baggsövdön saaressa. Kihdin reunalla. Melko aikainen kuten myös kevät. Kaunis lintu.

  10. Olen tavannut (nähnyt) pikkulepinkäisen Värtsilässä 3 kertaa.
    Patsolan Selkäkylällä, Sääperillä ja Kenraalinkylässä.

    Tänään tulivat nimikkojoutsenet pellollemme.Niitä on kaksi, vaimo antoi niille viime kesänä oikein nimetkin . Ovat päässeet kylläkin unohtumaan.

  11. 14.30 tänään lapinharakka oli tuupovaarassa ,tovin oli koiranhäkin päällä ,josta lenähti piha puuhun.

  12. Ihme että on talvihavainto Lapinharakasta. Hieno juttu joka tapauksessa. Minä olen nähnyt sellaisen vain kerran kevätmuuton aikaan Tohmajärven Kirkkoniemessä. Pikkulepinkäisiä sen sijaan olen nähnyt silloin tällöin keskikesällä .isoilla metsäaukeilla. Muistaakseni samoilla aukoilla kuin kivitaskujakin.

  13. Pihaamme ilmestyi Isolepinkäinen 16.01 2016 , on edelleen . Ruokimme pikkulintuja joita on runsaasti .
    Aikaisemmin 4.3.2013 ja 4.5 2006 . Loviisa / Tesjoki .
    Tänäänkin 21.1 klo 15.45 tuli vierailulle , pikkulintujen ruokailu jäi , kun piti lähteä karkuun .

  14. Isolepinkäinen Heinolan Lusissa orapihlajapensaassa jossa tinttejä talipalloissa. Tosin ei yhtäaikaa. 31.01.2016.

  15. Jokioisilla isolepinkäinen ison haavan latvassa kahtena päivänä peräkkäin samassa paikassa. Ehkä on kolmantenakin vielä, huomenna se nähdään.
    Pihassamme ei ole näkynyt koskaan, vaikka pikkulintuja ruokitaan ja niitä on paljon.

  16. 25.2.2016 Mikkelissä isolepinkäinen haavan oksalla pihallamme. Tarkkaili varmaan pikkulintuja lintulaudan lähellä. En ennen ole nähnyt tätä lintua. Komea lintu ulkonäöltään, helppo tunnistaa.

  17. Olisi kiva saada uusi talvilintu lapinharakasta kilpailemaan närhien kanssa pikkulinnuille laitetuista herkuista.

  18. Mulla on ollut vilskettä Mathildan mökin ruokintapaikalla,ainakin seuraavat siivekkäät siellä ovat vierailleet:

    -talitianen
    -sinitiainen
    -hömötianen
    -kuusitiainen
    -viherpeippo
    -peippo
    -vihervarpunen
    -varpunen
    -tikli
    -keltasirkku
    -punatulkku
    -mustarastas
    -urpiainen
    -tundraurpiainen
    -käpytikka
    -fasaani
    -harakka
    -närhi

    Varpusesta on tullut oikeasti harvinaisuus,mistähän se mahtaa johtua?

  19. Nähty päivänmittaan talipalloilla syömässä Huhtilammella. 26.11.2016

  20. Kerimäen Kumpurannassa olevan mökkimme syöttölaudan vierailevava tähtenä ja jouluamme ilahduttamassa vieraili ensikertainen tuttavuutemme, eli Lapinharakka. Kaunis ja helposti tunnistettava lintu, vaikkakin herätti kummastusta, kun ei ollut aiemmin havaittu laji. Paljon pikkuluntuja josta syystä myös Isolepinkäinenkin kiinnostui vierailemaan ja ehkä saalistus mielessä.

  21. Imatralle on muuttanut isolepinkäinen, eli useampana päivänä ollut ruokintapaikalla. Eka kerta näin nyt.

  22. Isolepinkäinen istui jonkun pikku-puun latvassa Somerniemen Salkolassa muutaman vuoden ikäisellä hakkuuaukealla 16.4-17. Runsaslukuisen lintulajitelman häivyttyä kuin salaman iskusta ruokintapaikalta, lähdin katsastelemaan näkyykö haukkaa tai varpuspöllöä maisemissa, mutta bongasinkin tämän ”Lapin harakan”. Hieman rosvomaisen ulkonäön omaava vieras tuli vielä aika lähelle ruokintapaikkaa päivystämään mutta häipyi sitten omille teilleen.

  23. Lapinharakka nähty Puolangan Joukokylässä… Näkyi ottavan vallan lintulaudalta.

  24. Puolangan Vihajärvellä lepinkäis perhe piti tänään melkoista mekkalaa

  25. Isolepinkäinen Ilomantsissa 3.10.2019 lintulaudan luona. Ei kovin yleinen näky täällä.

  26. Lapinharakat ovat pesineet jo useana kesänä täällä Uudenkylän ja Koivumäen välimaastossa Alajärvellä. Laajaa peltoaukeamaa, puskia ja metsääkin. Istuvat tähyämässä sähkölangoilla ja -tolpissa. Juuri nyt hätyyttävät varpusia pihamaalla. Tulevat jo pihapiiriinkin tämän kesän aikana. Kaunis lintu muttei muiden pikkulintujen suosiossa…

  27. Tänään 12.10.2021 aamupäivällä isolepinkäinen eli lapinharakka lensi terassin ja keittiön välistä ikkunaa päin ja pökertyi ikkunan edessä olevalle pöydälle. Mieheni oli keittiössä ja kuuli ikäänkuin pamauksen. Kun hän meni katsomaan terassille, huomasi hän pökertyneen isolepinkäisen pöydällä. Hän silitteli sitä ja puheli sille. Jonkin ajan kuluttua lintu piristyi, keräsi vähän aikaa voimia ja lensi pois. Kaunis lintu, ensimmäistä kertaa meidän pihallamme. Ihmettelimme, että se lensi ikkunaa päin, kun ikkunasta ei näy läpi talon ulos, olisiko kattolampun valo voinut hämätä. Pihalla oli paljon pikkulintuja, emme tiedä, olisiko pikkulinnuilla ja isolepinkäisellä ollut jotain keskenään.

  28. Tämä 12.10.21 havainto tapahtui Kaarinassa omakotialueella.

  29. Näin tänään ensimmäistä kertaa lapin harakan seuraamassa lintulaudan elämää. Ihailin lintua ikkunasta katsoen Suomusjärven arpalahdella. Liisa

  30. Tänää ja eilen on lapinharakka pyytänyt hiiriä lintulauan alta pikkulinnut katuaa heti Sievissä keskipohjanmaalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *