Aku Ankka muistoissamme

Walt Disney: Aku Ankka, Näköispainos vuosikerrasta 1970 osat 1 ja 2 , Sanoma Magazines 2012.

Muistuu mieleen 60 – 70 -lukujen taite jolloin opiskelin Joensuussa opettajaksi. Kun tulin viikonloppuna hakemaan pakollista lanttukukkoa ja muuta särvintä, piti mukana olla kymmenen vuotta nuoremmalle velipojalle uusi Aku Ankka-lehti. Niinhän se oli kymmenen vuotta vanhempi veljenikin tuonut aina minulle, kun oli aloittamassa opintietään Joensuun maisemissa.

Siihen aikaan akut olivat täyttä totta ja tuntui siltä, että seikkailut imaisivat mukaansa vastustamattomalla voimalla. Nyt kun tutkii noiden vuosien akuja, tuntuu joskus, että olipa melkoisen naiiveja juttuja, mutta aika aikansa kutakin.

Vuosikertaan 1970 mahtuu monia legendaarisia kuvittajia, heistä tietysti ensin mainittuna Crl Barks. Myös Tony Stroblin kynän jälki näkyy lähes jokaisessa lehdessä. Muita kuvittajanimiä tältä vuodelta olivat mm. Paul Murray, joka teki mm. jännittäviä Mikki-jatkiksia, sekä Jack Bradbury.

Vuosikerran tarinoihin uppoutuessa tapaa kaikki hyvät tyypit, kuten höpsähtäneen Hessun, usein epäonnisen Akun vilkkaine veljenpoikineen, Mikki Hiiren, jonka arkkivihollinen oli tietysti pahamaineinen Musta Pekka. Roope Ankalla oli myös kilpailija Kulta Into Pii, jonka rahasäiliö pääsi lähes samoihin mittoihin kitsaan Roopen kanssa.

70 – luvulla oli havaittavissa aktiivista poliittista liikehdintää ja idän ja lännen väleissä hiersivät monet kylmän sodan aiheuttamat eripurat. Aku veljenpoikineen tietysti edusti amerikkalaista kulttuuria ja toi sitä esille lasten kielellä. Joskus aikuiset innostuivat Akun seikkailuista niin paljon, että lukujono oli suurissa perheissä melkoinen ja nuorimmaiset tietysti ketjun viimeisinä.

 

3 comments for “Aku Ankka muistoissamme

 1. Luulenpa, että Aku Ankka on
  ”kasvattanut” jo monet sukupolvet.

  —-
  Sujautan samaan syssyyn kiitokset
  Jouko Varoselle. Hän lukee ahkerasti
  Värtsi väen iloksi.

 2. Muistan mieki tosiaan koulustapaluujunassa viikonloppuina, miten akut kiersivät kädestä käteen, ne suorastaan ahmittiin(muutenkin nälissämme kun olimme;)vuoron perään.
  Tänään rajan takana käydessäni katselin huoltoasemalla Aku-elokuvakasettia ja -melkein – ostin sen.Sitten kuitenkin muistin olevani jo lähes vanhus, jota akuankat evvk 😉

 3. Värtsi ei olisi voinut saada pätevämpää kirjakriitikkoa kuin Jouko Varonen. Viikossa pitäisi vain olla muutama päivä lisää, jotta kaikki saataisiin julkaistuksi. Taitaa jemmassa olla nyt kolmisenkymmentä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *