Kuutamokuvia

Kuutamoillan valoja rajan takaa. Kuvat Seppo

Tässä kaksi kuutamokuvaa Patsolan mäeltä kylälle päin.  Kuvien yläosassa näkyvä valorivi on Venäjältä kajastavia  sikäläisen Värtsilän kylän valoja.   Rajan takainen kylä näyttää olevan ihan tulessa. Ei sentään.  Keskimmäisessä  kuvassa on jonniin verran epätarkkuutta kun kamera ja kuvaajan näpit olivat kovilla pakkasessa.

Värtsilän laakson kuutamohämyä.

 

Illan kuu.

 

9 comments for “Kuutamokuvia

 1. Saattaa olla ensimmäisiä kuutamokuvia Vanhan Värtsilän valoista.

  Joskus 70-luvulla sihtailimme Pohjois-Karjala -lehden toimittajan kanssa Patsolan mäeltä samaan suuntaan. Seuraavana päivänä soittelivat Suojelupoliisin miehet.

 2. Ei sitä aikoinaan tiennyt mihin päin Patsolan mäellä uskaltaa katsoa. Ei muistaakseni saanut kiikaroidakaan rajan yli. Valokuvaaminen rajan yli oli tietysti kiellettyä. Suomen puolellakaan ei saanut muistaakseni horisontti näkyä kuvissa, koska silloin olisi voinut kuvasta paikallistaa kohteen.

  Nyt on noistakin lapsellisuuksista päästy tähän päivään.

  Monesti kuvista huomaa asioita, jotka jäävät livenä huomiotta. Ihan mukava teema tämä kuuaihe. Toivottavasti kuuhullut eivät sekoa virtuaalisesti.

 3. 60- luvulla olin äidin mukana katsomassa Patsolan mäeltä Venäjälle päin. Hänen entiset kotikontunsa olivat siinä niin lähellä, mutta kuitenkin kaukana. Jänisjärvikin pilkottaa vähän siinä jossain kohdassa.

  Muutama päivä sitten tuli telkkarista mielenkiintoinen ohjelma
  kuun synnystä ja sen vaikutuksesta maahan. Kuun täytyisi pysyä
  tuossa paikallaan, mutta…

 4. Ex-Yhteishyvän yläkerran päätyikkunasta kiikaroin joskus 70-luvun alussa vanhan Värtsilän puolelle, mitäpä asutusta lienee siinä ollut. Joku talo ym. rakennuksia siinä ainakin oli. Ihmisiäkin silloin tällöin näkyi ja hevosta talutelleen miehen nimesin Vladimiriksi. Perhe kyselikin aina, mitä Vladimirille tänään kuului? Eipä siitä asutuksesta kummoista ”valomerta” silloin näkynyt…

 5. 70-luvun alusta on jo niin pitkä aika, että sähkövalojen määrä on rajan tälläkin puolen merkittävästi lisääntynyt vaikka väki onkin vähentynyt. Eipä ollut tievalaistusta, eikä Niiralassa sellaista valon paljoutta kuin nyt.

 6. Ihania nuo Sepon ottamat kuutamokuvat.

  Ei olisi ollut mahdollista kuvailla vielä noin 30 v. sitten.
  Rajavyöhykkeelä ei silloin saanut kuvata ilman lupaa.
  Kun savotat oli rajavyöhykkeellä ja halusin kuvata pitkiä pinoja vyöhykkeellä, niin täytyi olla nimismiehen lupa.
  Lupaehdoissa oli, että kuvata sai vain rajalta pois päin.

  Konesavotta hommissa ei saanut työskennellä valojen aikaan, eikä muutenkaan valoja suunnata piikkilankaan päin. Piti olla hissukseen ja hengitellä rauhallisesti mahorkan tuoksuja, jos sattui tuulemaan sieltä päin.

 7. Pitäisköhän se kamerakerho saada uudelleen toimimaan, jotta opittaisiin ottamaan kuutamokuvia. Milloin kokoonnutaan? Joko ennen seuraavaa täyskuuta? Ja olisi joku pöllökerhokin mukava, voisi asiantuntijan opastuksella käydä kuuntelemassa illan hämärissä niitten kamalaa ääntelyä tuossa kevätpuolella.

 8. Hienoja otoksia kuutamokeikalta! Kyllä näitten takia kannatti näppejään palelluttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *