Kunto tarkistettava

Lahonneen kuusen tynkä kaadettiin keskiviikkoiltana. Kuva EJ

Eipä yltänyt sahan laippa tyven läpi.

Vanhan kuusen kaatuminen kylätalon pihapiirissä renkitalon päälle herättää väkisinkin kysymyksiä. Olisiko asiantuntijoiden syytä tarkistaa pihalla olevien muiden samanikäisten puiden kunto?

Kaatuneesta puusta otetut valokuvat osoittavat, että lahovikaa saattaa löytyä. On myös ilmennyt, että asia on ollut jo aiemmin tapetilla, mutta jäänyt jostain syystä hoitamatta. Kyseessä ei ole suuri kunnallispoliittinen kysymys, mutta ihmisten turvallisuuden kannalta se on tärkeä. Puitten kuntoa ei ole syytä jättää myrskyjen testattavaksi.

Komeitahan ne puut ovat ja kulttuurihistoriallista arvoakin löytynee. On kuitenkin muistettava, että puilla on oma elämänkaarensa. Jos kuuset olisivat hieman syrjemmällä, ne voitaisiin kenties jättää paikoilleen lahoamaan ja rikastuttamaan luonnon kiertokulkua. Tässä tapauksessa ei.

Jos poistamiseen päädytään, löytyy puille käyttöä paikan päällä. Eikös kyläyhdistyksellä ole meinauksia grillikatoksen siirtämisestä entiseltä leirintäalueelta kylätalon viereen. Jos siellä ei polttopuille ole käyttöä, niin Luppotuvalle kyllä kunnankin lahjoitukset kelpaavat. Minne lie nyt kaatunut puu menossa?

Mahtavat tehosteet

Värtsilän teatteriohjaaja Veijo Tikka muistelee lähettämässään sähköpostissa, kuinka kesällä 2002 teatteriesityksen aikaan ( Intohimoinen jalkapallomies ) nousi ukkoskuuro. ”Salama iski tuohon kyseiseen kuuseen niin että säleet puusta levisi kauas kunnantoimiston suuntaan. Paikallislehti teki jutun tästä kuvan kera. Meillä esityksessä oli myös tehosteena ukkosen jyrinää, ja kun esitys loppui, tuumasi yksi katsoja katsellessaan poislähtiessä ukkosen aiheuttamaa tuhoa, että olipa teillä mahtavat tehosteet.”

24 comments for “Kunto tarkistettava

 1. Kyllä metsäammattilaisilta löytyy menetelmät, joilla lahot puut voidaan todeta. Kaikki ei näy silmällä päällepäin.

  Muuten, missähän se mahtaa olla kuvassa olevan sahamiehen perusturvaväline, nimittäin KYPÄRÄ?

 2. Kuusi on kuvattu pätkitty ja kai joskus vielä poltettukin, mutta mikä onkaan kuusen ikä? Kävin sen iän tuoreeltaan laskemassa. Yrittäkääpä arvata paljonko kannolta laskien tulee ikävuosia? Ilmoitan tuloksen huomiseen mennessä.

 3. Miten lie Hemppa kuusen iän laskenut, jos kuusen tyven keskiosan on maannousema? sieni lahouttanut?
  Veikkaisin kuusta 113 vuotiaaksi.

 4. KUUSEN IÄKSI SAATIIN 179 VUOTTA. Paikalla todistajiakin. Mittaustavan oikeellisuudesta, jota Martti kyseli: Tyvessä olevan maannousema lahon 20 cm vuosikasvutiheys löytyy eli tarkentuu ylemmästä rungosta. Ei muuta kuin millimetrit mukaan joihin saadaan kannon keski osasta puuttuvat vuosikasvurenkaatkin kohdalleen.
  Koska tavallaan julistin kilpailun ja kylätoiminta on paljolti talkootyötä ei mahtavia palkintoja ole. VOITTAJA ON LUKIJA tuloksella 165 v. Palkinnoksi PALJON ONNEA!

 5. KORJAUS: VOITTAJA ON KOMMENTOIJA Tuloksella 177 vuotta, näin tarkemmin lukien joten pääpalkinto menee hänelle ja osallistujille kiitos mielenkiinnosta.

 6. Saamani tiedon perusteella epäilen voittajaa koko kisan nuorimmaksi. Että pikkupojat osaavatkin.

  Kiitoksia Hempalle mielenkiintoisesta arvausleikistä ja osallistujille leikkimielestä.

  Puitten ikä antaa syyn todella tarkistella niitten kuntoa.

 7. Vanha oli kuusi! ONNEA voittaneille!
  ( minulla piti olla varma ”laskentamalli” mutta käyntinköhän
  erehdyksessä sää ennusttetta” Onhan Värtsilässä kisattu ennenkin.
  Nyt saatu sijoitus toi mieleen erään koulujen välisenkilpailun.
  Kerron tulevana vuotena.

  HYVÄÄ UUTTA VUOTTA!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *