Ensimmäiset tanssiaiset

Hopeapeili -lehti antaa ohjeita nuoren naisen ensitanssiaisia varten joulukuussa 1946.

Ennen muinoin, vanhaan hyvään aikaan, ensimmäiset tanssiaiset ympäröitiin romantiikan ruusun- hohteella, ja ne olivat suurtapaus nuoren tytön elämässä. Aika on nyt muuttunut karuksi, eikä romantiikalla ja tunteellisuudella enää liene samaa oikeutusta. Mutta siitä voi olla varma, että ne yhä piilevät tai uinuvat kätkössä syvällä jokaisen nuoren tytön sielussa.

Äskettäin tapasin erään ulkomaalaisen hyvin valloittavan herran, joka ihmeekseni seurusteli erään selvästi itseään vanhemman naisen kanssa. Laskin tästä hiukan leikkiä ja kysyin, mikä vika nuorissa tytöissämme oli. ”Suokaa anteeksi, jos olen liian suorapuheinen ja vaikutan ilkeältä”, hän vastasi, ”mutta he tuoksuvat niin pahalta ja heillä on kynnysmaton mielenlaatu”. Tuohan kuulosti kauhealta, mutta tarkemmin ajatellen minun oli myönnettävä, että hän tietyssä määrin oli oikeassa. Tuoksusta sanoo varmasti moni: kuinka voimme tuoksua hyvältä, kun ei ole hajuvesiä saatavissa eikä meillä olisi rahaakaan niihin? Ei tarkoitus ole tuoksua Saaronin liljalta, vaan salaisuutena on, että on tuoksuttava puhtaalta, toisin sanoen, ei miltään. Puhtaassa, hajuttomassa ihossa hajuvesipisarakin voi olla hyvin viehättävä varsinkin juhlatiloissa, mutta eau de colognekin kelpaa, ja sitähän saa kaupoista ostaa melko huokealla.

Ennen tanssiaisia tai juhlia olisi siis ehdottomasti ensin käytävä saunassa tai kylvyssä. Jos ei ole tilaisuutta siihen eikä ole edes mahdollisuutta saada suurehko määrä lämmintä pesuvettä, annetaan veden seisoa muutamia tunteja esim.lämpöpatterin luona, niin että se lämpenee ainakin huoneenlämpöiseksi, ja sillä pestään sitten koko ruumis perusteellisesti. Seuraava askel on puhtaat alusvaatteet. Jo edellisenä päivänä on katsottava, että vaatteet ovat kunnossa.

Kasvojaan nuoren tytön on laitettava mahdollisimman vähän. Hänellähän ei pitäisi olla mitään puutteita kätkettävänä. Nuoret kärsivät usein punoittavasta nenästä. Hiukan ihojauhetta on tässä tapauksessa sallittava. Mutta ei poskipunaa eikä missään tapauksessa tummia varjostuksia silmiin, enintään voi sivellä aavistuksen verran vaseliinia yläluomeen, että se tulisi kiiltäväksi. Useimmilla nuorilla tytöillä on myös niin raikkaat punaiset huulet, että huulipunaa ei tarvita. Se saattaa olla sallittua 17-18 -vuotiaille, mutta vain hyvin hillitysti. Pikkusormella sivellään huulipuikkoa ja sitten voidellaan punaa hitaasti huuliin. Tämä riittää.

Mainitsin alussa ”kynnysmaton mielenlaatu”. Tiedättekö mitä se merkitsee? Se merkitsee, että nuoret tytöt ovat usein niin innokkaita saamaan kavaljeereja mihin hintaan hyvänsä, että he eivät lainkaan pidä kiinni arvokkuudestaan, vaan keimailevat ja liehittelevät ja yrittävät olla poikien mieliksi, että nämä lopuksi arvelevat voivansa käyttäytyä kuinka tahansa tyttöjä kohtaan ja vaatia heiltä kaikkia mahdollisia suosionosoituksia. Rakas nuori tyttö, mies on aina mieluummin ollut metsästäjä kuin metsästettävä. Niin on yhä vieläkin. Jos teillä ei nyt ole ihailijoita, saatte niitä ehkä myöhemmin, kun olette kypsynyt ja tullut varmaksi ja hyvin hoidetuksi. On nimittäin niin, että kun tietää olevansa hyvin hoidettu, saa tyytyväisyyden tunteen, josta aiheutuu käytöksen varmuus. Ja loppujen lopuksi ei kai ole kaikkein tärkeintä tehdä mahdollisimman monta valloitusta ja ehkä joutua naimisiin. Olen tavannut monta vanhaa sekä nuorta naimatonta naista, jotka ovat olleet onnellisia, sopusointuisia ja usein paljon sopusointuisempia kuin naimisissa olevat.

Ja lopuksi toivotan vain onnea tanssiaisiinne. Olkaa niin luonnollinen, herttainen ja sievä, kuin suinkin osaatte, mutta huvitelkaa niin, että jälkeenpäinkin on hauska ajatella tuota viehättävää tilaisuutta – älkääkä siten, että seuraavana päivänä pisara katumusta sekoittuu iloonne.

( Viviane)

Maija- Liisa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *