Stressihuumoria

Teemu Saarinen: Iskä osaa melkein kaiken, kuv. Markus Majaluoma, WSOY 2011.

Teemu Saarinen on tehnyt tukun nuortenkirjoja, joissa todella sattuu ja tapahtuu. Joskus vain tuntuu, että yletön tilannekomiikalla ja mustalla huumorilla mässäily ei oikein sovi nuortenkirjoihin. Tässäkin uutukaisessaan Saarinen kuvailee Maunon Tane-iskän olemusta lähinnä surkuhupaisasti. Iskä kun nimittäin näyttää olevan toivoton kaljanlatkija ja urheiluseuransa ainut, joka osallistuu vain saunailtoihin. Urheiluseuran nimi on FC Hutipotku ja heidän elämänsä tuntuu olevan pahasti sivuraiteella.

No kirjassa tapahtuu yhtä ja toista ja varsinkin sitä toista. Tane-iskä nimittäin osallistuu myös karhujahtiin ja tietysti hänet kuvataan äkäisen jäniksen hyökkäyksen kohteena ja kuva pääsee, kuinka ollakaan, vuoden luontokuvaksi.

Tane-isä kyllä tietää, että ylettömien urheiluseuran saunailtojen vastapainoksi pitää järjestää vaimolle vähän vaihtelua ja niinpä hän tilaa matkan Pohjois-Koreaan. Perillä vain huomataan yhtä ja toista, joka tekee matkasta paremminkin painajaisen. Jossakin vaiheessa tulee Tane järjestäneeksi oikosulun koko valtakunnan sähköverkostoon ja kun selvitään koti-Suomeen lukee lehdessä, että P-Korean päämies on vaihtunut. Koko valtakuntaa koetellut sähkökatkos oli viimeinen pisara.

No Tanesta tehdään elokuvakin ja tapahtuu yhtä ja toista. Luulisin, että tämäntapaisen huumorin viljely lastenkirjoissa on hivenen arveluttavaa. Minulla on nimikin moiselle huumorille ja se on stressihuumori. Joku voi tietysti nauraa kikatella Tane-isän toilauksille ja mikäpä siinä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *