Terävöitymistä

Parin viikon kuluttua marraskuun 25. päivänä avataan kaupallista joulua valtakunnan rajalla Niiralassa. Tavoitteena on lisätä suomalaisten ja venäläisten yhteistyötä matkailu- ja palvelualoilla. Samalla esitellään Keski-Karjalan ja Sortavalan tarjontaa näillä aloilla.

Joulu alkaa rajalta -tapahtuma osoittaa terävöitymistä yhteistyön kehittelyssä. Rajan avauduttua parikymmentä vuotta sitten kanssakäymistä oli jonkin verran, mutta sittemmin se lopahti.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Niiralan turistivirrasta suuntaa Joensuuhun huomattava osa. Siellä ollaan kaupungin päättäjiä myöten kiinnostuneita rajanylityspaikasta ja sen mahdollisuuksista. Keski-Karjalankin on syytä olla nykyistä kiinnostuneempi. Pelkkä bensaralli ei alueen elinkeinoelämää riittävästi edistä.  Toivottavasti ei jämähdetä ainoastaan jouluun tapahtumien järjestämisessä.

 

5 comments for “Terävöitymistä

 1. Olen vasta nyt (2kk tässä rajantien varressa toimittuani), oikeasti havahtunut huomaamaan kaikki ne mahdollisuudet mitä tämä valtava ihmisvirta mahdollistaa elinkeinojen kehittämiseksi!

  Nyt tarvittaisiin rohkeita ja laajamittaisia investointeja Niiralaan. Mistä niitä löytyisi? PKO? Suuret merkkiketjut? Paikallisesti ei papua löydy riittävästi.

  Kävin ”opintomatkalla” viikko sitten Kaakkois-Suomen raja-asemilla. Monia ideoita virisi siltä matkalta.

 2. Noo… kunhan entinen osula saadaan purettua, niin sitten varmaan PKO.

  Jostain on minulle jäänyt mielikuva, että turistit tykkäävät kierrellä pienissä putiikeissa, joissa olisi omaleimaista paikallista. Vai oliko se niin, että tosirikkaat niin tekevät – ainakin Kiteen muinoinen kummisetä Aatos Erkko meni aina paikalliseen osto- ja myyntiliikkeeseen eikä K-Supermarkettiin.

  Avainasemassa olisi Niiralan uusi kaava, joka ymmärtääkseni on valmisteilla. Toivottavasti siinä huomioidaan nämä paikalliset putiikit, joita on siellä jo hyvä alku. Uutta tuskin kannattaa enemmälti rakennella, ennen kuin on tiedossa tuleva tielinjaus. Kai sekin kaavassa määritellään.

 3. Täältä ulkopuolelta leirin, kommentoin, luulenpa, että nämä rajanylitysturistit mieluiten kävisivät isossa kauppakeskuksessa.
  Ja sinne ison ”ideaparkin” uumeniinhan voisivat sijoittua myös pienemmät putiikit. Ihan (aikuisten) oikeesti, nyt esityksiä pikaisesti sinne PKO:n suuntaan tai Keskolle. Tai vaikka Kakkosen Kyöstille vihjettä, kun hän lienee melkein paikallinen. Eero-Matti
  asialle..

 4. Tiijjä vaikka Kakkosen Kyösti rakentaisi, kunhan Kanerva-käräjiltä selviää. Ja jos ei suomalaisilla rahat riitä, niin kysellään venäläisiltä. Heillä papua tuntuu olevan, ainakin päätellen Öljymäki-investoinneista ja Jänisjärven hotelleista.

 5. Eipä se olisi Kakkosen Kyöstille ensimmäinen kerta yrittää Niiralassa. 1980-90-luvun taitteessa Kakkonen oli liikkeellä kahden toisen yrittäjän kanssa, olisiko ollut Veijo Sykkö ja lisäksi naisyrittäjä, jolla oli kai siivousalan yritys. Jonkilaista Idän Porttia he suunnittelivat ja kohteena oli sama tontti, jossa on Itä-Huolinta ja Rajapysäkki. Eipä muuta tonttia Värtsilän kunnalla silloin ollut. Tokmannia ei silloin tainnut vielä olla olemassa ja joku Kakkosen ja Sykön kauppajuttu oli mennyt heikoisti. Rahoitusta ei tainnut tuolloin vielä tulla ja esikauppakirjat ja sopimukset, jos niitä nyt sitten tehtiinkään, raukesivat. Mutta nythän aika on toinen ja Kyösti Kakkonen on näyttänyt kyntensä. Nyt voisi olla tilaisuus uudelle mahdollisuudelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *