Tarttis tehdä jotain

Kauralyhteitä linnuille

Lyhdettä sidotaan.

Talvella.

Linnut kurkkivat ikkunoista sisään siihen malliin, että tarttis kohta tehdä jotain. Minulla on ollut muutamana viime vuotena tapana laittaa kauraa seipäälle talveksi. Ohikulkijat tosin pyrkivät naljailemaan jotain laiskan miehen hommista, kun ei kerkiä saada viljoja korjatuksi, olkoon kesä vaikka kuinka pitkä.

Tänä syksynä laitoin kauraa lyhteille. Lyhyestä kaurasta ei meinaa saada kunnon siteitä lyhteiden ympärille. On tehtävä melko pieniä lyhteitä. Leikkuuaikaan oli voimakkaat yökasteet ja vilja oli silloin aivan märkää. Laitoin lyhteet kuivumaan kuhilaille. Tosin linnut meinasivat syödä jyvät jo märkinä. Vein osan lyhteistä ulkorakennukseen kuivumaan. Siellä ne saivatkin kuivua rauhassa, mutta hiiret olivat siirtäneet niistä jyvät talvikätköön lähistölle.

Kuhilas.

Onneksi jäi muutama seipäällinen kauraa syksyn ja talven varalle. Yhteen seipääseen laitoin kokeeksi puolet lyhteitä ja puutarhapöydän kannen katoksi. Harmi kun ei ole useampaa puutarhapöytää, että saisi katot kaikille seipäille.

Talvikuva on viime tammikuulta. Närhet ovat purkaneet puoli seipäällistä ylhäältäpäin ja hiiret alhaalta päin. Keväällä seipäässä ei ollut enää muuta kuin hattu päässä.

 

Share

5 comments for “Tarttis tehdä jotain

 1. Täällä maalla taitaa linnuille kaurakin kelvata. Joensuussa asuessani lintulauta oli katettava auringonkukan siemenillä ja
  pähkinöillä. Jättivät kaurat syömättä.

  On sanottu, ettei linnuille saa syöttää suolaista. Joskus jää
  noita leivänjämiä, onkohan liian suolaista sapuskaa linnuille?

 2. Se on pötypuhetta ettei kaurat kelpaa..
  ne on vain eri linnut jotka niitä syö. Keltasirkut ja jotkut muut syövät ainakin minun tarjottimelta noin 50 kg kauraa talven aikaan. Suunnilleen saman verran tiaiset ja viherpeipot auringonkukan siemeniä

 3. Ystävän laulua mukaellen

  Mistä tunnet sä lintujen ystävän?
  Laittaa linnuille lyhteitä hän,
  siitä tunnet sä lintujen ystävän…

 4. Väliaikatietoja lintujen kauraseipäästä.
  Seiväs on 3-tappinen. Ylätapin päällä on lyhteet. Muu seiväs on perinteinen sekalainen kasa kauraa.
  Nyt on joulu ja tähän mennessä närhet ovat kiskoneet maahan koko seipäällisen paitsi lyhteet. Närhet ovatkin oikeita mestareita viljan puinnissa. Ne ovat isoja ja raskaita lintuja ja eivät pikkulintujen tavoin pysty keikkumaan jonkin heinänkorren päässä. He ottavat koko korren mukaasa ja syövät maassa tai tukevalla oksalla. Näin he tyhjentävät koko seipäällisen korsi kerrallaan.

  Kävin tänään kääntämässä maassa olevaa kasaa toisin päin. Hiirilla oli juhlat siellä kasan alla. Taisivat vähän säikähtää. Toivottelin hyvät joulut ja ripottelin irtokauraa kasan päälle.

 5. Noin kymmenen vuotta on kulahtanut aikaa tämän jutun julkaisemisesta. Kuitenkin historia alkoi toistaa itseään, eli linnut alkoivat katsella ikkunasta sisään ja koputella merkkisoittojaan jos vaikka talonväki ei muistaisi laittaa kauroja tarjolle. Itsellä ei ollut kauraa kasvamassa. Täytyy katsella vieläkö löytyisi puimattomia kaurapellon päitä, että saisi muutaman lyhteen. En ole kierrellyt kauppoja, mutta tavallisesti kaurat linnuille tulee kauppoihin vasta myöhään syksyllä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *