Ruuhi rekisteriin

Kukkolammen vesi on noussut ja armeliaasti peittänyt ruuhivanhuksen osat. Kuva Seppo Pusa.

Sain Museovirastosta seuraavanlaisen kirjeen.

”Kiitokset Tohmajärven Kukkolammen ruuhilöydön ilmoittamisesta. Löytö on nyt viety muinaisjäännösrekisteriin numerolla 1000019224. Rekisteri löytyy osoitteesta http://kulttuuriymparisto.nba.fi (valitaan muinaisjäännösrekisteri, ja sieltä valitaan hakuehdoksi ”vedenalainen kohde” sekä kunta). Ilmoittamasi löytö on ensimmäinen vedenalaislöytö Tohmajärveltä.

Yksipuisista ruuhista ei pystytä päättelemään ajoitusta pelkän ulkomuodon perusteella, koska ruuhet ovat pysyneet samanlaisina hyvin pitkään. Niitä on käytetty esihistorialliselta ajalta 1900-luvulle asti, mikä ehkä onkin jo tiedossasi. Ruuhista ei ole olemassa tuoretta suomalaista tutkimusta. Jos aihe kiinnostaa, voi käsiin yrittää etsiä T.I.Itkosen 1940 julkaistun teoksen Suomen ruuhet. Tuossa teoksessa käsitellään yksipuisia ruuhia ja muita yksinkertaisia venetyyppejä.

Minusta oli viisas päätös jättää ruuhi löytöpaikalleen. Vettyneessä ympäristössä esine säilyy parhaiten, ja kenties paikallisessa museossa on paremmin säilyneitä ruuhia esiteltävänä.

Hyvää syksyä toivottaen

Maija Matikka, intendentti

Museovirasto, kulttuuriympäristön suojelu

Länsi-Suomen kulttuuriympäristöpalvelut

Nervanderinkatu 13, PL 913

00101 Helsinki

puh. 040-1286284

maija.matikka@nba.fi”

 

2 comments for “Ruuhi rekisteriin

  1. Veden pinta on noussut Kukkolammessa puolisen metriä. Toisen mokoman kun nousee, niin on oikealla tasollaan.

    Ruuhi oli merkattu rekisteriin hauskasti aluksen hylkynä. Kovin se olikin haaksirikkoutuneen näköinen.

    Jostain on jäänyt ajatuksiini kukkimaan, että seudulla olisi joskus löydetty kivikautinen asuinpaikka, eräs ensimmäisiä maassa. Onko kenelläkään enempää tietoa?

  2. Muistan jonkun tutkijaryhmän käyneen katselemassa mahdollisia kivikautisia asuinsijoja Värtsilässä joskus 1990 luvulla. Katselivat Kunnaksen ja Ilomantsintien välistä maastoa. Mitä johtopäätöksiä tekivät, sitä en tiedä.Tästä teen itse semmoisen johtopäätöksen, että kannattaa Erkin tutkailla silläsilmällä oman asuinpaikkansa pihoja,ei tiijä mitä löytyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *