Apteekkaria muistellen

Osa 1/3

Nuori apteekkari. Kuvat Värtsilän kotiseutuyhdistyksen arkistosta.

Tämä tarina perustuu Aino Jormanaisen muisteluun Vanhan Värtsilän apteekkarista Ville Helveestä (1892-1966). ”Hän itse kertoi, kun olin heillä kotiapulaisena.”

Helve syntyi Mantsinsaarella luotsi-maanviljelijän poikana. Sukunimi oli silloin Heikkurinen. Helveeksi hän muutti nimensä saatuaan apteekkarin viran.

”Hän oli pienestä pitäen lahjakas poika, jo nelivuotiaana oppi lukemaan ja viisivuotiaana luki Laatokka-lehden alusta loppuun.”

Kuusivuotiaana Ville pääsi kouluun lukutaitonsa ansiosta. Läksynsä hän opetteli ulkoa ilmiömäisen muistinsa avulla. Opettaja ehdotteli sittemmin Sortavalan lyseota, mutta isä sanoi: ”Ei pojasta herraa tehdä, se soutaa Laatokalla venettä.”

Lopulta pappa suostui: ”Jos poika osaa tehdä itselleen kengät, niin menköön.” Poika teki yhden lapikkaan itse ja velipoika toisen.

Täti oli naimisissa Sortavalan Seurahuoneen omistajan kanssa. Hän maksoi koulutuksen kirjoineen, kun Ville auttoi hotellin askareissa.

Helve oli luokkansa paras. Kaupunkilaispojat ilkkuivat huonoille vaatteille, mutta tilanne koheni, kun hän pääsi kesällä juoksupojaksi Salmin apteekkiin. Siellä hän innostui alasta sen verran, että jatko-opinnot suuntautuivat sinne.

Helve avioitui 1920 Irja Kekaraisen kanssa. Samana vuonna he saivat Värtsilästä apteekkioikeuden.

Värtsilän vanha apteekki.

3 comments for “Apteekkaria muistellen

  1. Näen aina kaunista niinkuin apteekkitalossa. Mp

  2. Pälkjärvi oli pieni pitäjä-kirjassa Irja Kivinen mainitsee sivulla 96, Värtsilän apteekkari Helve lahjoitti lotille 100 kupin vetoisen kahvipannun.

    Lahjoitusvuosi lienee 1935. Pälkjärven suojeluskunnan talo valmistui silloin ja sen vihkiäisiä vietettiin heinäkuussa. Lotat hankkivat mm. astiat talon keittiöön.

  3. Selailin oppilasluetteloa 1950 ilmestyneestä kirjasta Sortavalan lyseo 1893-1944.

    Apteekkari Helven kohdalla kerrotaan hänen kirjoitelleen Salmin murteella Laatokka-lehteen sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle. Hän on myös saanut koko maata käsittävässä kotiseudun murrekilpailussa kolmannen palkinnon Salmin murteesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *