Korsuradiot ja tanssikielto

Sotapoikia morsiamineen.

Sota-ajan musiikkia, osa 3/3

Evakkopaikassani ei ollut sähköjä. Radiot toimivat akkujen ja paristojen voimalla. Kun akusta virta loppui, niin reppu selkään ja pyörällä tai suksilla lähimmälle voima-asemalle sitä lataamaan. Pakollinen katkos kuunteluun kismitti.

Tunteellisuutta, rakkaimman ja kotiseudun kaipuuta ne sota-ajan laulut olivat tulvillaan. Kenttäpostia saatiin ja kirjoitettiin. Minäkin sain muutaman laulun sanat sieltä jostakin. Tämän päivän laulujen sanoitukset tuntuvat yksitoikkoisilta niihin verraten.

Jatkosodan aikana vain rintamaväki sai lähettää levytoivomuksia Yleisradioon. Radiolupia oli 1939 noin 300 000, mutta 1944 jo puoli miljoonaa.

Tässä luvussa tuskin olivat mukana korsuradiot, joita luultavasti oli lähes kaikissa rintamakorsuissa. Ohjelmapalvelusta huolehti viisi rintamaradioasemaa: Kiestingin radio Uhtuan suunnalla, Korven radio Rukajärvellä, Äänisen Karhumäessä (kuuluttajana mm. Tapio Rautavaara), Aunuksen radio Äänislinnassa (päällikkönä mm. Pekka Tiilikainen) ja Kannaksen radio Valkjärvellä (kuuluttajana Olavi Virta).

Aunuksen radion kuuluvuusalue kattoi Kouvolan, Mikkelin ja Kuopion seudut. Sitä meillä päin kuunneltiin ahkerimmin. Tarjonta oli etupäässä musiikkia, lähinnä kevyttä.

Sodan aikana oli tanssikielto. Tuskin missään muussa maassa oli niin jyrkkää asennetta ilonpitoon.

Mutta ei sääntöä ilman poikkeusta. Kun pojat tulivat rintamalta lomalle, löytyi aina jostain grammari ja nurkkatanssit saatiin pystyyn.

Tanssikielto kumottiin vasta 1948, joten minäkin pääsin ikäni puolesta siihen lystiin mukaan. Tansseja pidettiin milloin missäkin talossa. Ikkunat vain peittoon, ettei näkynyt ulos ”synnin” harjoittaminen.

Poliisit kiertelivät vihjeiden perusteella katselemassa paikkoja, joten jännitystäkin riitti. Jos käry kävi, tanssit hajoitettiin ja sakkoja saattoi ropsahtaa.

Voi vain muistella Malmstenin fokseja ”Illan muistan ihanaisen armaan” tai ”Suurin onni lyhyin onni”. Ne olivat nurkkatanssien hittejä. Oli niissä sykettä kerrakseen.

Post navigation

3 comments for “Korsuradiot ja tanssikielto

  1. Korsuradion ohjelmia saatettiin myös käyttää muuhunkin tarkoitukseen kuin viihdytykseen. Kerron pätkän eräästä sellaisesta.

    Erästä kaukopartiota lähdettiin viemään lentokoneella linjojen taakse ”tuonne jonnekin” kesäyönä vähän puolen yön jälkeen. Partio piti viedä tietylle lammelle. Suunnistaminen tapahtui Aunuksen Radion signaalin mukaan. Lento sujui hyvin kunnes majakkasignaali lakkasi yllättäen kuulumasta. Lentäjä oli ymmällä ja eikä osannut suunnistaa. Vei kuitenkin partion jollekin lammelle. Tämän jälkeen partiolla mikään ei sujunutkaan enää hyvin.

    Syy radion vaikenemiseen oli yksinkertainen; Lähetys oli päättynyt klo 24.00 Sitä ei muistettu ottaa huomioon.

  2. Aunuksen radiolla ol historiansa aikan seuraavat studiopaikat: perustamiskylä Vieljärvi, sitten Äänislinna, paluumatkalla Kolatselkä, Harlu ja Pälkjärvi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *