Venäjän markkinat vetivät

Tehtaan sisäkuva 1900-luvulta.

Arppe oli loistavalla tuulella, kirjoittaa Mustelin kirjassaan. Hän pystyi 1850-luvun puolivälissä myymään kaiken raudan korkeaan hintaan. Käynnissä oli Krimin sota, ja menestys liiketoimissa rohkaisi Arppea suunnittelemaan toiminnan laajentamista ammusten valmistukseen. Kaksi mestaria lähti Pietariin opettelemaan alaa, mutta tuntemattomasta syystä suunnitelma raukesi.

Harkkoraudan jalostaminen kuitenkin kyti Värtsilässä. Vuonna 1859 helpottuivat tullimääräykset Venäjälle suuntautuvan viennin osalta. Venäjän markkinat olivat kulutuskykyisiä ja kuljetusolosuhteet tekivät myynnin mahdolliseksi Pietariin ja Balttiaan. Syyskuussa Arppe jätti senaatille anomuksen putlaus- ja valssilaitoksen rakentamisesta. Se oli tarkoitettu niin Värtsilän kuin Möhkön tehtaitten tuottaman raudan käsittelyyn. Tavoitteena oli kankien, naulojen, nelikulma- ja pyörötankojen sekä levyjen valmistaminen.

Rakentaminen alkoi jo samana syksynä. Työ edistyi hitaasti, kevättulvat aiheuttivat vahinkoja ja koneita piti Berliinistä odottaa. Lokakuussa masuunissa sattunut tulipalo viivytti uuden rakennuksen töitä. Käyttöön rakennus saatiin elokuun 14. päivänä 1861. Arppe kuoli joulukuussa vajaan 60 vuoden ikäisenä.

Valssilaitoksen lähetysvarasto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *