Yhdeksän hautaa

Palaan kirjoituksiin “Yhdeksän haudan rivi” ja “Yhdeksän henkeä”, kysyäkseni Pro Patria – kunniataulun nimiin liittyvää asiaa.

Värtsissä heinä-elokuussa olleista kirjoituksista ja muutamista puhelinkeskusteluista sain käsityksen, että poisjääneiden nimien lisäystä voidaan harkita hankkeen järjestäneen yhdistyksen seuraavassa syyskokouksessa.

Onko asia ollut jo käsittelyssä ja mikä on mielipiteenne tai lopputulos?

Itselläni oli 2.8. mahdollisuus pikaiseen käyntiin isäni haudalla Kirkkoniemessä. Olin aina ollut siinä luulossa, että nämä kaikki 9 sankarivainajaa olisivat kuolleet vasta sodan jälkeen. Mutta näin ei ollut. Hämmästyin suuresti, koska heistä 3 on kuollut sodan aikana, v. 1941, v. 1942 ja v. 1943. Yksi henkilö vuonna 1946, 3 vuonna 1947, yksi vuonna 1948 ja yksi vuonna 1954.

Elokuun lopulla yritin selvittää vanhaa, mieltäni vaivannutta asiaa: miksi nuo 9 hautaa on sijoitettu erilleen varsinaisesta sankarihauta-alueesta. Seurakunnan hautausmaan hoidosta vastaava esimies oli todella ystävällinen pohtiessaan mahdollista syytä. Ehkä isomman puolen kellotapulin sivusta on silloin katsottu olleen täysi. On mielestäni aivan ymmärrettävää, että vuosikymmenten takaisen asian tarkkaa tietoa ei ole enää mahdollista selvittää. Eikä se tieto ole enää minullekaan niin tärkeä.

Jostain syystä tuo Sakari H:n 21.8.2011 kirjoituksen toteamus lohduttaa: “Yhdeksän haudan rivi. Hyvällä paikalla se mielestäni on, näköyhteyskin kirkon pääovelta”. Kiitos siitäkin lauseesta. Ensi kertaa taisin itsekin ajatella, että niinhän se onkin. Elokuussa otetussa “yhdeksän haudan rivi” -valokuvassa, jossa kirkko ja pääovikin näkyvät, huomaan paikan arvokkuuden.

Mielenkiinnolla odotan tilaisuutta päästä näkemään tuon arvostetun Pro-Patria -taulun, jonka nykyinen sijoituspaikka tietämäni mukaan on Tohmajärven kirjasto Kemien mäellä. (Onko paikkatieto oikea?)
Jos tai sitten kun kunniatauluun tullaan tekemään nimien lisäys, toivoisin saavani julkistamisajankohdasta tiedon, että voisin yrittää järjestää osallistumistani ko. tilaisuuteen.

Kiitos hankkeen järjestäjille ansiokkaasta toteutuksesta arvokkaan asian puolesta.
Kiitos myötävaikuttajille nimiasian lisäysehdotuksesta sekä asian edistämisestä omilla näkemyksillä ja myötämielisillä kannanotoilla.

Sinikka Kaskinen

3 comments for “Yhdeksän hautaa

  1. Keskiviikkona 28.09.2011 on Tohmajärvi-Värtsilän Reserviläisyhdistysten johtokunnan kokous, jossa valmistellaan syyskokousasiat. Olen ajatellut ottaa kyseessä olevan asian alustavasti siellä esille. Asian etenemisestä en tietenkään voi sinänsä luvata mitään, koska nimitauluun liittyvät päätökset käsittääkseni jatkossakin tekee hankkeen valmistellut Pro Patria – toimikunta. Toivon, että asiaan kuitenkin löytyisi kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu.
    Taulu on sijoitettu Tietäväisen koulun aulaan, joka sijaitsee samassa rakennuksessa kuin kunnankirjasto. Sijainti Kemien mäeltä Aseman suuntaan n. 1,5 km.

    Jussi Raerinne, Tohmajärven – Värtsilän Reserviläisten varapj

  2. Olen huomannut, että Värtsissä noudatetaan hyvää lehtimiestapaa ja siten journalismin periaatteita kunnioittaen varmasti saamme seurata Värtsistä tämänkin hauta- ja kunniataulukysymyksen edistymistä hamaan loppuun saakka.

    Hauta-asia ei minua kosketa henkilökohtaisesti, joten en ole jäävi esittämään myötätuntoani Sinikalle sekä muille puheena olevien hautojen omaisille sekä kiitokseni Jussille suoraselkäisestä mielipiteestään asiassa.

  3. Reserviläisyhdistysten johtokunnan / hallituksen kokous on tänään pidetty. Pro Patria-tauluista käytiin myös keskustelua. Toimikunta pitää todennäköisesti vielä ainakin yhden kokouksen, jossa se voi mm. tehdä päätöksen lisänimien merkitsemisestä. Tämä edellyttänee kuitenkin aikaisemmin sovittujen pelisääntöjen mukaisesti merkittäviltä henkilöiltä Tohmajärven (tai Värtsilän) asukkuutta sekä kaatumista tai sotavammaan kuolemista vv. 1939-44 ja edelleen mainittujen ehtojen toteennäyttämistä. Rajaus on tehty aikaisemmin selvitetyistä käytännön syistä. Jokainen uhri ja kärsimys ovat kuitenkin vapautemme hinta eli kenenkään ansioita asuinpaikasta ja kuolinajasta tai -tavasta riippumatta ei missään tapauksessa kyseenalaisteta. Lisätietoja asiasta voi parhaiten antaa Tapani Timoskainen 0400-347138.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *