Orvokki kukkalähettinä

Leena Krohn: Auringon lapsia, Teos 2011.

Leena Krohn on kirjoittanut tarina Orvokki-tytöstä, joka pääsee kukkakaupan lähetiksi. Tarinan on kuvittanut Inari Krohn. Lueskelin kirjaa iltalukemisena ja se sieppasi minut mukaansa.

Orvokki-tytön pitää viedä kukkia milloin minnekin, mm. elinkautisvangille vankilaan. Joskus kukat pitää viedä laulajalle, jolla on konsertti, toisen kerran on vuorossa käpypalmun vieminen pormestarin kunniaksi järjestettyyn juhlaan. Siinä samalla pääsee Orvokki-tyttö maistamaan vähän juhlien tunnelmaa aina juhlapuheista marjamehuun.

Pidin kirjan tyylistä. Pienen tytön ajatuksia on seurailtu melkoisella taidolla. Joskus sattuu, että Orvokki pääsee viemään kukkia edellisen vuoden missille, koska joku tuntematon ystävä lähettää naiselle ruusuja joka viikko. Mutta Orvokki saa tietää, kuka on salainen lähettäjä ja missi pahoittaa mielensä, kun kukkien lähettäjä ei ole mikään rikas tai kuuluisa henkilö.

Taikurin hautajaisiinkin vie Orvokki kukkia. Taikuri on ollut elämänsä aikana kuuluisa illuusioiden tekijä. Niinpä hänen repertuaariinsa on kuulunut mm. temppu, jossa piano ja sen soittaja leijailevat ilmassa. Mutta Orvokille selviää tämän keikan yhteydessä myös se, että jokainen ihminen pääsee kahleista vapaaksi, kun se aika koittaa.

Krohnit tunnetaan yhteistyöstään kirjailijana ja kuvittajana. Leena Krohn ( 1947) on kirjoittanut monenlaista proosaa aina romaaneista novelleihin ja lasten- ja nuortenkirjoista esseihin. Vuonna 1989 hänet palkittiin Finlandia-palkinnolla. Inari Krohn ( s.1945) on taidemaalari ja graafikko, joka on toiminut opettajana mm. Kuvataideakatemiassa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *