Is-keskus

Ilmansuojelulottia Värtsilässä.

Värtsilään perustettiin jatkosodan alettua Is-keskus, joka toimi Sortavalan ilmansuojelupiirin esikunnan alaisena. Kokemäellä perustettu Is-komppania saapui Kaurilan asemalle 25.7.1941 ja jatkoi samana päivänä matkaa Värtsilään.

Teuvo Eronen on poiminut kirjaansa ”Vanhan veteraanin tarinoita” tietoja yksikön toimintakertomuksesta. Is-päällikkönä toimi Värtsilässä Friedrich Slöörsen ja palopäällikkönä Arvi Väänänen.

Toimitusjoukkue ja komppanianpäällikkö luutnantti Karjula jäivät Värtsilään, muut joukot menivät Korpiselkään, Soanlahteen ja Jalovaaraan. Myöhemmin alikersantti Liimola ja 13 miestä siirrettiin Pälkjärvelle vastaaviin vartiotehtäviin. Osa komppanian miehistä hoiti myös Kaustajärvellä toimivaa vartioyksikköä.

Komppanian miesvahvuus vaihteli. Syyskuun lopulla 1941 se oli noin 30, seuraavana keväänä 70 miestä. Elokuun lopussa 1942 vahvuus oli 41.

Valtauksen jälkeen vihollinen pommitti aluetta lähes päivittäin. Rautatehtaan ympäristö oli pahoin palanut ja puhelinlinjat kokonaan tuhoutuneet. Niiden korjaus aloitettiin välittömästi. Vuoden päästä oli käytössä jo noin 50 puhelinta.

Komppania auttoi myös evakosta palaavaa väestöä. Elokuun loppuun 1942 mennessä Värtsilään oli palannut lähes 3 000 henkilöä.

Ilmansuojelumiehet osallistuivat monenlaisiin tehtäviin, esimerkiksi sotavankien vartiointiin, maatalous- ja metsätöihin, miinan poistoihin ja vihollispartioiden etsintään.

2 comments for “Is-keskus

  1. Koska sota-asioitten muistelu on kovassa kurssissa Värtsinkin palstoilla, laitoin oheiseen juttuun kuvan Värtsilän ilmalotista. Mikä lienee rakennus, jonka edessä he ovat?

  2. Joltain koulurakennukselta vaikuttaa. Huomatkaapa kaksi tyttöä työnsä äärellä katon harjalla. Lepovuorolaiset poseeraa alhaalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *