Suomalaiset haastelevat nykyisestä rajan takaisesta Värtsilästä usein vähätellen. Monen mielestä siellä on kaikki päästetty retuperälle.
Onhan siinä tietysti perää, moni asia on huonommassa jamassa kuin meillä kotomaassa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että muutaman minuutin ajomatkan päähän rajasta Venäjän puolelle avataan nykyaikainen liikekeskus heinäkuun puolivälissä. Jos ennakkotiedot pitävät kutinsa, löytyy Öljymäen palveluvarustuksesta pankkiautomaattejakin kaksin kappalein.
Milloinkahan pankkiautomaatti saadaan Suomen puolelle Niiralaan, jossa on melkoinen määrä työpaikkojakin miljoonan vuosittaisen rajanylittäjän lisäksi?
Vapaakauppa- alue tähän rajalle kannattaisi mielestäni
perustaa. Miten olisi säännöllinen junayhteys Joensuu- Petroskoi-
Pietari? Meillä on lähellä miljoonakaupunki, jota ei ole hyödynnetty. Tämä edellyttäisi tietenkin molempien valtioiden
viranomaisten yhteistyötä. Savo menee meistä edelle tässäkin
matkailuasiassa.
Vähäinen ele – mutta venäjänkieltä taitamattomille merkittävä – olisi jos ns. autopaperit rajanylityksessä olisivat suomenkielisiä tai suomen-ja venäjänkielisiä, siis kaksikielisiä. On epädiplomaattista yhteydenpitoa, kun jatkuvasti tapahtuu sählinkiä papereiden täyttämisessä. Ruksi on aina silloin tällöin jollakin luukulla seisovalla väärässä paikassa. – Raha-automaatin saaminen Värtsilän Niiralaan on vain tahdon asia. – Olisiko niin erinomaisesti toimivaa pitäjäyhdistystä kehitettävä edunvalvonnan suuntaan. Se olisi esimerkki monille muillekin kylille, jotka ovat jäämässä kuntaliitosten jalkoihin? Ierikka
Toivottavasti kilpavarustelu palvelujen suhteen pääsee vauhtiin rajan molemmin puolin ja siihen osallistuvat niin valtiot, kunnat, yhdistykset kuin yrityksetkin. Byrokratiassa riittää päihittämistä niin suomalaisilla kuin venäläisillä. Uusin ilmentymismuoto ovat valtion virastojen puhelinpalvelut. Yrittäkääpä soittaa heinäkuussa vaikka verovirastoon tai poliisille.
Tai Tohmajärven kuntaan:)
Tuohon autopaperiasiaan kommentti tai vinkki tässä. Matkustajan tulli-ilmoituksen voi tulostaa Venäjän tullin nettisivulta englanniksi, saksaksi tai suomeksi. Ainakin suomen- ja englannikielinen lomake kelpaa Värtsilässä. Osoite on eng.customs.ru ja sieltä Documents ja edelleen Passenger Customs Declaration.
Minulla kiinnittyi huomio noihin Osuuskassojen korkoprosentteihin. Nekin ollu ennenvanhaan eri luokkaa kuin nykyään.
Esittäkää, että voimme käydä rajan takana pankkiautomaatilla
eiköhän kilpailijoita löydy?
Surkeeta kehittämistä vai mitä tää on ?
Mirjasisko