Kiehtovaa

Maritta Lintunen: Mozartin hiukset, novelleja, WSOY 2011.

Maritta Lintunen.

Niminovellissa nainen nappaa museosta tukun Mozartin hiuksia, mutta pari hiusta katoaa. Nainen rakastuu Mozartiin ja elämää hallitsevat myyttiset visiot. Lopulta puuttuvat hiuksetkin löytyvät. Joku tuumii, että tuollaisia saa torilta parilla lantilla, mutta sitä nainen ei ota kuuleviin korviinsa.

Novellissa Kiertotähti saa siivooja autella artistia harjoituksissa ja palkkiona tupsahtaa siivoojalle liput esitykseen. Mutta pomo saa tietää siitä, että hänen ihailunsa kohde on antanut liput ennemmin siivoojalle kuin hänelle. Siitähän seuraa ajojahti vailla vertaa.

Mustavalkea on novelli nuoresta viulunsoiton oppilaasta, jonka opettaja on luokitellut ns. toivottomaksi tapaukseksi. Tunneilla ei edes kosketa viuluun, vaan opettaja esittää oppilaalle outoja kysymyksiä, kuten mitä pianon koskettimet tuovat hänen mieleensä, mitä duurisointu tuo mieleen ja mitä mollisointu. Homma selkiytyy, kun oppilas puhuu suunsa puhtaaksi vastatessaan opettajalle.

Novellissa Jannen pää samaistuu päähenkilö säveltäjämestari Sibeliukseen, kuvitellen itsensä mestarin reinkarnaatioksi. Horkka-novelli kertoo pianistista, joka joutuu elämän murjomana ruokakauppaan soittamaan vanhoilla uruilla taustamusiikkia.

Lintusen novellit kiehtovat lukijan mukaansa psyykkisellä ilmastollaan. Joskus tuntuu, että miehen ollessa päähenkilö, hänet helposti sotkee naiseksi. Johtuneeko tämä kirjailijan sukupuolesta. Tarkkailin tätä piirrettä ja olin huomaavinani, että Lintunen ei oikein hallitse miehisiä ajatusmaneereita.

Novellit ovat laatutavaraa ja houkuttavat lukemaan kirjan kannesta kanteen.

 

5 comments for “Kiehtovaa

  1. Kirjailijan sukunimessä on värtsiläisille jotain tuttua.

  2. Serkkuni Petrin vaimohan tämä Maritta, eli Rovasti-Erkin pojan vaimo:) Lahjakas on iloksemme koko se sukuhaara!

  3. Kylätaloon aikanaan (toivon mukaan) pystytettävä kirjanäyttely sai yhden kirjailijan lisää.

  4. Vielä kerkiis Värtsilä päiville näyttelyn laittaa, kirjoittelijat pankaahan toimeksi.

  5. Myö ollaan vähän hitakaisia, mutta jospa seuraavaks vuuvveks, kun on lupakin saatu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *