Ville ja Valto

Värtsilän takaisin valtauksen jälkeen apteekki toimi väliaikaisesti entisessä saunassa.

Värtsilän rautatehtaalla työskennellyt sähkömies Valto Hyttinen ystävystyi apteekkari Ville Helveen kanssa. Hän asui kivenheiton päässä apteekilta, ja on muistellut yhteisiä ”projekteja”.

Vuonna 1938 Hyttinen oli tekemässä ylitöinään sähkötöitä Helven kotona. Ulkorakennuksiin tuli uudet lyijyjohtoasennukset, muovijohtoja ei vielä ollut olemassakaan. Töitten päätyttyä apteekkari tuli katsomaan, ja yhdessä miehet tuumailivat työn tehdyksi. Kohta työnantaja tuli uudestaan kädessään pitkä juomalasi.

Apteekkari kiitteli työstä ja alkoi ennustella tulevaa. ”Vaikka olen saanut rakennukset kuntoon, en minä näistä pitkään nauti. Olen kuunnellut tuota Venäjän radiolähetystä. Siellä sanotaan näitten alueitten jäävän Venäjän valtakuntaan.”

”Ikävää kuultavaa se oli, mutta otin pitkän ryypyn hänen tuomastaan lasista. Ei ollut pelkoa, etteikö apteekkari olisi osannut valmistaa hyvän sekoituksen”, muisteli Hyttinen.

Eräänä iltana pyykkärien piti käydä töihin apteekin saunalla, mutta vettä ei tullut. Pumppu oli joen rannassa, ja kevättulvat olivat nousseet pumppuhuoneeseen. Käämit olivat moottorista palaneet. Hyttinen hälytettiin apuun.

Kesken työn hänen piti ilmoittaa apteekkarille, että kesken jää, on lähdettävä yhtiön saunaan, joka suljetaan tunnin kuluttua. Apteekkari sanoi: ”Älä helkkarissa, onhan se sauna meilläkin.”

Kun työ tuli valmiiksi, miehet lähtivät saunaan. Apteekkari ojensi kätensä lauteitten yläpuolelle saunan nurkkaan. Heti alkoi kuulua miellyttävää musiikkia. Saunajuomatkin olivat pukuhuoneessa hyvät, ja apteekkari huomautti, ettei ole mitään kiirettä lähteä pois.

Aikanaan apteekkarin ennustelut olivat täyttä totta. Hyttinen oli päästelemässä sähkökalusteita evakuointia varten. Jäniskoira oli ollut yksin eräässä huoneessa yönseudun ja ikävissään raapinut maalit ikkunanpielistä. Rouva nuhteli koiraa: ”Miksi sinä teit tuollaista jälkeä, mitä venäläisetkin nyt sanovat, kun tulevat tähän asumaan.”

Kun Värtsilä vallattiin takaisin, oli Hyttinen taas Helven töissä. Apteekkitalo oli tuhoutunut, mutta saunarakennus oli jäljellä. Siihen Helve perusti apteekin.

Ja kun sähkötyöt olivat valmiit, kaivoi apteekkari konjakkiputelin, kaatoi lasiin ja sanoi: ”Joisihan tätä herratkin, kun saisivat.”

1 comment for “Ville ja Valto

  1. Tuttu valokuva.
    Kuten edellä on kerrottu, apteekki alkoi toimintansa saunarakennuksen alakerrassa.Yläkerrassa asuttiin, tilat olivat pienet, mutta toimeen tultiin,siihen saakka kun uusi upea talo valmistui.Talon rakennustyömaalla oli apuhenkilönä”luotto sotavanki”, Helve osasi venäjää, vankioli kerran kysynyt: Miksi rakennat taloa Ryssille?Helve oli ottanut taskustaan tulitikkurasian ja näytti sitä vangille, Vanki olitodennut: hullu mies.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *