Värtsin polun elämää

Ryhännotkon pupuja. Kuvat EJ

Ritariperhoset viihtyvät Ryhännotkossa.

Kun ei kiirettä pidä ja hiljaa kulkee, voi Värtsin polulla seurata luonnon elämää. Mielenkiintoisimpia paikkoja polun varrella ovat Ryhännotko ja Kukkolampi.

Ryhännotkon pohjalla kivikossa lirittelee pieni puronen. Sen äänen voi kuulla tielle, jos pysähtyy kuuntelemaan sopivassa paikassa. Keski-Karjalan luontoretkikirjassa kerrotaan, että notkossa kasvaa lehtokasveja: tesmaa, mäkilehtolustetta, lehtokuusamaa ja näsiää.

Samainen kirja väittää, että karhut ja hirvet viihtyvät Ryhännotkon tienoilla. Noo, karhuista en tiedä, mutta hirven jälkiä tiellä näkee.

Linnun lapsi.

Kukkolampi on entinen Värtsilän vedenottamo, varalla taitaa olla vieläkin. Sieltä vesi kulki omalla paineellaan laaksoon, joka on noin 60 metriä alempana. Lähdeperäisen lammen vesi on erikoisen kirkasta. Vesiputki laaksoon on edelleen paikoillaan. Siitä saisi erinomaisen turistikohteen vähällä vaivalla. Se on erikoisuus, jota ei muualla tapaa.

 

 

Pihlajaperhosten konferenssi.

 

 

 

 

 

Kukkolammen telkkäpesue.

2 comments for “Värtsin polun elämää

  1. Hienoja otoksia on tallentunut Värtsin polun varrelta toimittajan kameran muistikortille ja sitä kautta iloksemme tänne Värtsin sivuille. Kiitos!

    Kasvaako Kukkolammessa lumpeita?

  2. Hienoja otoksia! Kiitos Erkille
    Kävin tallomassa pitkästä aikaa Värtsin polkuja Kukkolammen päästä. Polun raivaajat olivat tehneet paljon töitä reitin aukaisemiseksi. Kukkovaaran laelle oli kasvanut lähes läpipääsemätön vesakko. Nyt on reitti selvä ja kannot lyhyet. Hienoa työtä. Kiitos raivaajille. Kyllä nyt kelpaa tallustella. Yritin etsiä Kukkovaaralta jotain merkkejä entisestä näkötornista, mutta enpä vain löytänyt. Mielestäni torni oli eri mäellä mitä vanha kartta väittää. Pitänee palata asiaan ja etsiä paremmin, ettei jää vaivaamaan.
    Lumpeita kasvaa lammen eteläpäässä.

    Alpoaatos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *