Vuokkomatka

Kirkkotiellä. Kuvat Lissu Kaivolehto.

Valkovuokkojen kumarrus kirkonmäellä.

Pälkjärven pitäjäseuran järjestämä kotiseutumatka on vuodesta 1993 alkaen tehty toukokuun loppupuolella valkovuokkojen kukkiessa. Siitä nimi valkovuokkomatka. Matkaan on perinteisesti lähdetty seuran kotipaikasta Joensuusta. Seuralla on ollut syksystä 2007 alkaen toimintaa myös täällä pääkaupunkiseudulla. Muutama kuukausi sitten meillä heräsi ajatus omasta valkovuokkomatkasta, joka tehtäisiin yhtä aikaa Joensuun ryhmän kanssa. Lauantaiaamuna 21.5. ennen kukon laulua bussiin pakkautui Helsingissä lähes 30 innokasta matkalaista. Aurinko helotti pilvettömältä taivaalta, kun bussi kiisi keväisten maisemien halki kohti Karjalan kunnaita.

Rajanylitykseen Niiralassa tuhraantui toista tuntia, vaikkei meidän edellä ollut kuin yksi pikkuauto. Seurueemme miesväen matkatavarat syynättiin tarkoin tullissa. Tullin jälkeen meitä oli vastassa iso pääskysparvi, joka iloisesti liverrellen kaarteli ympärillämme ikään kuin toivottaen meidät tervetulleeksi Karjalaan.

Sakastin portaat.

Kierros vanhassa Värtsilässä jäi aikomukseksi aikataulullisista syistä. Puikkolassa odottivat paikalliset pirssit kotikylille menijöitä. Oli tarkoitus, että osa matkalaisistamme tekee bussilla kierroksen Pälksaaressa, mutta sepä olikin aiemmista vuosista poiketen kielletty. Olisi pitänyt olla etukäteen hankittu lupa. Käytettävissä oleva aika hupeni kyllä kovin nopeasti hautausmaalla, sankarivainajien muistomerkillä ja kirkonmäellä.

Tuonen lehto

Hautausmaalla kukkivat valkovuokot ja ketunleivät. Vanhat naavaiset puut seisoivat vakaina paikoillaan. Korviin kantautui jostain peipposten iloinen viserrys. Paikallisten asukkaiden haudat valtaavat vuosi vuodelta enemmän tilaa. Ajatukset kääntyivät väkisinkin ennen meitä eläneisiin ja heidän kohtaloihinsa. Tuli mieleen Uuno Kailaan runon säkeet: Tosin loppuvat askeleet kerran vaeltajilta, kukin vuorostaan on nukkuva syliin maan. Vaan katso: kaikki he kuitenkin mukana ovat, nekin, joiden tomu on uupunut vaeltamaan.

Pälkjärveläisten hautamuistomerkkejä on koottu ryhmäksi.

Pälkjärven koivikkoisella kirkonmäellä tulivat todeksi Paimenpojan sunnuntaista tutut sanat: nyt metsä kirkkoni olla saa. Vuonna 1869 valmistuneesta puukirkosta on jäljellä vain pääsisäänkäynnin ja sakastin betonirappuset. Kirkkosalin paikalla koivut kurottelivat taivasta kohti. Lämmin tuulenvire sipaisi hellästi matkailijan poskea.

Luadogan meren randamil

Sortavalan Seurahuoneella nautitun illallisen ja majoittumisen jälkeen oli vuorossa yhteinen illanvietto Joensuun ryhmän majapaikassa Winterin huvilan lomakylässä. Kuulin jälkeenpäin, että joukossa oli ollut useita Värtsiä lukevia henkilöitä. Lämminhenkinen ilta oman heimon parissa oli juurihoitoa parhaimmillaan.

Sunnuntain matkamme jatkui Lahdenpohjan, Kurkijoen, Käkisalmen ja Pyhäjärven kautta Viipuriin ja sieltä maanantaina takaisin Helsinkiin. Oli ilo tehdä matkaa Karjalan mailla.

Lissu Kaivolehto

Luadogan meri auringonlaskun aikaan.

 

5 comments for “Vuokkomatka

 1. Tarkkan tarkastettiin Venäjän tullissa
  Joensuun porukkakin. Koirat nuuskivat meidät
  monta kertaa, eräs piti päätään pitkään
  eväslaukussani. Arvelin että sillä on nälkä.

  Totta puhuen, työtäänhän he tekevät, niin virkamiehet
  kuin koiratkin. Siinä vain käy niin että
  aikatauluja on supistettava niinkuin nyt
  pääkaupunkiseutulaisten oli jätettävä aiottu
  (Vanha) Värtsilä kierros pois.

  Jo lähtiessä tiesin että mukana on Värtsin lukijoitakin
  ja muutama uusikin Värtsin koukkuun jäänyt
  ilmeni matkan aikana.

  Kiitos Lissulle kuvakertomuksesta!

 2. Kiitos Lissulle matkakertomuksesta! Meitä matkalaisia jäi
  vielä tänne ”rannallekin.”

 3. Nyt ois tällä puolen rajaa keto-orvokkien aikaa. Pitäis lähteä poimimaan vähän maljakkoon – kauniita ovat ja niitä on.
  Terv. Mirjasisko

 4. Kiitos, Lissu, matkakertomuksesta!
  Tekstiäsi on aina ilo lukea.
  Kuva Laatokasta kosketti!
  t. Sirpa

 5. Kiitos Lissulle matkakertomuksesta ja sen kuvituksesta!

  Alkukesän terveisin Helena Rytkönen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *