Rintamamies

Ilmari Väänänen, 93, on tällä hetkellä ainoa Värtsilässä asuva mies, jolla on rintamatunnus. Naisista sellaisen omaa Saara Mämmi.

Kyläpäällikkö Raimo Tiittanen (vas.) kävi Ilmari Väänäsen luona tarinoimassa menneistä ajoista. Kuva EJ

Asuntorannassa yksinään elelevä entinen metsuri joutui rintamalle suoraan sotaväestä JR 9:ään,  joka meni rajan yli Muskosta ja eteni Sortavalan kautta Äänislinnaan. ”Enimmäkseen Tohmajärven poikia siinä porukassa oli”, veteraani muisteli. ”Tohmajärven tiilitehtaan pomo Simo Kähäri oli meillä päällikkönä, kapteeni.”

”Syvärin takana käytiin. Pitkä matka sinne oli kävellä, eikä sisätiloissa majailtu. Joskus pääsi sentään saunaan kylpemään”, kertoi Ilmari sotareissustaan, joka kesti 3,5 vuotta. Ehjänä hän itse sieltä selviytyi, mutta velipoika kuoli.

”Sovinnolla pitäisi asiat hoitaa”, tuumi rintamamies sotakokemuksistaan. ”Sotaan tottui, kuten näköjään nyt yksinoloonkin.”

Väänänen on ollut 13 vuotta leskenä. Hän on syntyisin Tervavaarasta. Ysikymppisille tuli melkein koko kylä tervehtimään entistä asukasta.

Melko tyytyväinen on mies nykyiseen oloonsa ja ikäisekseen on pirteässä kunnossa. Joka päivä käy kodinhoitaja monta kertaa katsomassa. Kesän odotusta on ilmassa. ”Silloin pääsee kesäteatteriin.”

1 comment for “Rintamamies

  1. Kaiholla muistelen Sinkkarin ”pyöreän pöydän” veteraaneja ja lounastarinoitanne; Eikka, Yrjö, Tuure, Teuvo…

    KIITOS TEILLE!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *