Sitten syötiin ja juotiin

Satavuotisjuhlissa tarvittiin monta emäntää.

Satavuotisjuhlan päätyttyä presidentti ja muut kutsuvieraat vietiin tutustumaan rautatehtaan toimintaan. Kiertokäynnin jälkeen alkoivat juhlapäivälliset, jonka aikana pidettiin puheita ja kohoteltiin maljoja.

Johtaja Wahlforss puhui presidentille ja pankinjohtaja von Fieandt rautateollisuudelle ja maan talouselämälle. Ylijohtaja Viljanen puhui Suomen Teollisuusliiton, johtaja O. Schmidt Metalliteollisuusliiton, joht. Korpisaari Rautakauppiaiden liiton, pääjohtaja Castren rautatiehallituksen, maaherra Ignatius Kuopion lääninhallituksen, kauppaneuvos A. Niklander Naulatehtaitten liiton ja ministeri Killinen hallituksen ja muitten kunniavieraitten puolesta.

Johtaja Kuhlefeldt omisti sanansa läsnäolleille sanomalehtimiehille, joiden puolesta vastasi toimittaja Arvi Tapiola. Vielä kohotti johtaja Wahlforss maljan ainoalle Arppen läsnäolleelle perilliselle, professorinrouva Borgströmille.

Presidentti puolisoineen samoin kuin ministerit ja muut kutsuvieraat lähtivät yöjunalla paluumatkalle.

Päivällä oli Kiteen kirkkomaalle haudatun Arppen haudalle laskeneet yhtiön puolesta Karjalan värein somistetun seppeleen herrat Åhman ja Nylund.

”Juhla antoi leiman Pohjois-Karjalan merkityksestä Suomen teollisuudelle”, päättää Karjalainen raporttinsa.

Työläisille rahalahjoja

Karjalainen kirjoitti, että varsinaisen satavuotisjuhlan päätyttyä Maamme –lauluun jaettiin Värtsilän rautatehtaan työläisille rahalahjat 20-vuotisesta ja sitä pitemmästä työskentelystä yhtiön palveluksessa.

Lahjan saivat seuraavat: konttoristi John Nyberg, mestari Leonard Grönberg, työnjohtajat Heikki Malinen ja Antti Tuomainen sekä työmiehet Juho Nousiainen, Juho Maaranen, August Muhonen, Samuli Nuutinen, Juho Haatanen, Juho Kärnä, Olli Tarvainen, Juho Saukkonen, August Lappalainen, Olli Olkkonen, Olli Karvonen, Tahvo Olkkonen, August Raninen, Lambert Niiranen, Janne Hämäläinen, August Laukkanen, Juho Kinnunen ja Antti Hyvärinen.

Tämän jälkeen pidettiin työväestölle juhlatilaisuus, jossa 20 vanhimmalle työläiselle jaettiin rahalahjoja sekä tarjottiin kaikille perheineen kahvia ja virvokkeita.

Tehtaan työväestö sai prenikoita rintaan satavuotisjuhlien tienoilla.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *