Ollako vai eikö olla?

Rakennus on nykyisin autiona.

Värtsilän keskustassa on Yhteishyvän entinen myymälärakennus, joka jakaa asukkaiden mielipiteitä. Toisten mielestä se pitäisi purkaa, toiset taas arvelevat, että seiniä maalaamalla selvittäisiin tuota tuonnemmaksi. Mitä mieltä Värtsin lukijat ovat?

Tiettävästi rakennuksen omistaa Tohmajärven kunta. Mitä tarkoitusta varten se lie kunnan omistukseen tullut? Tässä olisi oiva paikka ympäristölautakunnan asiantuntemukselle. Se voisi määrätä rakennuksen kunnostettavaksi tai purettavaksi.

Eräissä kunnissa ympäristölautakunnat ovat ahkerasti jaelleet syrjäkylien mummoille vastaavanlaisia kehotuksia.

Osuusliike Yhteishyvä perustettiin Vanhassa Värtsilässä 1916. Laitetaanpa ensimmäinen johtokunta tarkkailemaan, mitä Tohmajärven kunta rakennukselleen tekee.

Share

17 comments for “Ollako vai eikö olla?

 1. Ei pelkästään muistojen takia pidä röttelöitä ylläpitää, vai.
  Eihän se ole edes kaunis rakennus, tuskin terveystalon ostaneet ja kunnostaneetkaan sitä rakastavat.
  Muistelen kuulleeni,kun siinä oli työttömien kirppari, heillä ei ollut siinä edes vessaa käytettäväksi ja se oli kauheen kylmä.
  Saivat varmaan taudin siellä värjötellessä. Kalliiksi tulisi Tohmajärven kunnallekin korjata. Eiköhän rahalle löydy parempaakin
  käyttöä – en ymmärrä…….
  Terv. veronmaksaja mirjasisko

 2. Mutta onkohan se varmaa, että on kunnan omistama? Missä vaiheessa
  S-kauppaketju saanut tyrkättyä rötiskönsä kunnalle?
  Saiskohan siitä mitään.. nostalgista aikaiseksi?

 3. Niin on totisen näköistä, että liekö johtokunnalle kerrottu sadan vuoden sisällä odottavista naiskiintiöistä.

 4. Kyllähän se miun tietojen mukaan on VÄRTSILÄN kunta ostanut (ilmeisesti tontin takia) Joutais varmaan Palokunnalle antaa harjoitus tehtäväksi. Saisihan siihen vaikka kesätorin?
  lea

 5. Tuo keskellä takana vaikuttaa tutulta naamalta, olisko tehtaan pomoja?

 6. Saattoi johtokunnassa olla tehtaan pomoja, mutta ennenkaikkea Yhteishyvä oli paikallisten maanviljelijöitten perustama ja hallitsema osuusliike. Vastaavanlaisia perustettiin samaan aikaan ympäri valtakunnan.

 7. Kävin tässä viikko kaks takaperin Tohmajärven kiinteistövirastossa kyselemässä k.o. asiasta. Kyllä rakennus on Tohmajärven kunnan omistuksessa. Rakennusmestari lupasi käydä samana päivänä katsastamassa tilannetta. Räystäät ihan oikeasti tippuu. Ei ilmeisesti humannut lumen paljouden vuoksi myös seinän laudoituksen ottaneen jalat alleen.Siellä talossa työskennellet sanovat rakennuksen olevan täysin homeessa.Työttömien kirpputoritavaroita on sisällä, lienevät homeessa nekin. Virastosta neuvoivat tekemään täältäpäin aloitteen talon hävittämiseksi. Delegoin tehtävän pitäjätoimikunnalle. Liekö sieltäpäin lähtenyt mitään aloitetta?
  Jos ei, niin nyt toimeen. Jouduttaa kuulemma asiaa. Olisi mukava, kun “kaunistus” saataisiin kesäksi pois kyläkuvasta.

 8. Äänestysaikaa on vielä huomiseen. Tähän mennessä talon purkajat johtavat 4-0.

 9. Lisää 2 ääntä purkamisen puolesta! Senkin vuoksi, että takana oikealla on ukki Eerik Lintunen. Aika on rakentaa ja aika purkaa!Saarnaajan kirja 3. luku. E¤rkki ja Ulla.

 10. Lisää 2 ääntä purkamisen puolesta! Senkin vuoksi, että takana oikealla on ukki Eerik Lintunen. Aika on rakentaa ja aika purkaa!Saarnaajan kirja 3. luku. Erkki ja Ulla.

 11. Täältä meiltä purkamisen puolesta kolme ääntä, siis mikäli 15-vuotias on tässä jutussa äänioikeutettu. Hyvä hanke!

 12. Selvältä tämä tuntuu. EL oli äänestänyt kahdesti, mutta sehän ei ollut säännöissä kiellettyä.

  Kaiketi voi luottaa siihen, että kunta hoitaa rakennuksen ilman, että täältä lähtee kirjallinen anomus kahtena kappaleena. Onhan tilanne Irenen ansiosta heillä tiedossa. Ja ainakin ennen vanhaan kunnalliset luottamushenkilöt veivät kilvan äänestäjien toivomuksia päättävien instanssien ratkaistaviksi.

 13. Ympäristölautakunnalle olisi töitä muuallakin Tohmajärven alueella. Rakennusten rötisköjä voisi purkaa polttopuiksi siellä sun tiällä. Maisema paranisi ja energiaa säästyisi. Vuosia sitten Värtsilän seurakunnan saunamiehet siivosivat erään tien varrella luhistuneen ulkorakennuksen. Tuli siistiä! – Naulat voi erotella seulalla, ettei tarvitse senkään vuoksi auton renkaita varjella. Ierikka

 14. Kiitos tomeralle Irenelle.Mirjasisko

 15. Vuonna 1961 kevät oli aikaisessa.Me niiralalaiset kävimme harvoin Värtsilän kirkolla.Vappuaattona -61 tein isäni kanssa ikimuistoisen reissun kirkonkylän Yhteishyvään tai Yhteissyvään kuten kaupan nimi puhekielessä taipui.Kauppa oli suuri ja täynnä mitä hienoimpia tavaroita.Ei haissut home.Mantelille se tuoksui.Sain uudet mustat Nokian koripallo kengät joissa oli nilkan kohdalla keltainen pallo.Vapun juhlahumussa törsäsimme vielä ilmapalloon jonka kokoa ihmettelin kotona kun sain sen polkupyörän pumpulla täytettyä.Aika aikaansa kutakin.Kauppakeskuksen aika on varmasti siirtyä muistojen kalleriaan.

 16. Hyvä että olette (Irene) panneet toimeksi, matalaksi vaan! Eipä tuo ole ikinä mikään kaunistus ollut, nyt ihan viraton lienee…
  Terv. Kaupalla-asunut-pois-muuttanut Irma!

 17. Ei Värtsilässä ole tonttimaasta kovin huutava puute, ettei taloa sen vuoksi ole välttämätöntä poistaa. Onhan se talo siinä jo kotvasen ollut. Kaipaamaan voi jäädä pienoinen joukko ihmisiä. Aiemmin mainittiin palokunnalle harjoiotuskohteeksi. Kannatan sammutusharjoituspaikkaa palokunnalle.
  Alpoaatos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *