Wärtsilä -nimen käytöstä

Tästä talosta on kysymys. Kuva Eira Varonen.

Värtsi on saanut käyttöönsä mielenkiintoista sähköpostia, joka koskee Wärtsilä -nimen mahdollista käyttöä kylätalon yhteydessä. Eräät joensuulaiset yksityishenkilöt (kertokoot nimensä itse kommenttiosiossa, jos haluavat) ovat seuranneet lehtemme palstoilla käytyä nimikeskustelua ja tiedustelleet asiaa yritykseltä.

Wärtsilän ulkoisessa tiedotuksessa työskentelevä Mirja-Maija Santala on selvittänyt asiaa yhtiön lakiosaston kanssa. Hän on lähettänyt nimikysymyksen tiimoilta useita sähköpostivastauksia Joensuuhun.

Lakiosaston ensimmäinen vastaus oli: ”Wärtsilä kaksois-w:llä on meidän tavaramerkki Suomessa (ja globaalisti) aika monessa tavaramerkkiluokassa. Näin ollen nimen käyttö kylän talon nimenä ei ole suositeltavaa.”

Hieman myöhemmin lakimiehet antoivat seuraavanlaisen tiedon: ”Ilmeisesti tämän yhdistyksen kanssa on tehty joitain poikkeuksia tuon ”Wärtsilä” nimen käytöstä. Tarkistan vielä asian lakiasiainjohtajan kanssa.”

Sitten lakiosaston lopullinen vastaus: ”Miksi ei talon nimi voisi olla vaikka ”Värtsilä”-talo yksinkertaisella ”v”:llä? sehän sopisi paremmin myös kunnan nimeen joka kirjoitetaan samalla tavalla. Jos yhdistys kuitenkin haluaa talon nimeksi ”Wärtsilä”-talo niin emme tule sitä vastustamaan.”

Santala kirjoittaa kysyjille: ”Eli tässä teille sinne pohdittavaa ja punnittavaa, esim. antaisiko nimi Wärtsilä-talo selkeästi kuitenkaan mitään lisäarvoa asialle vai herättäisikö se kysymyksiä ja selittelyn tarvetta vastaisuudessa.”

8 comments for “Wärtsilä -nimen käytöstä

 1. Asian kysyminen yritykseltä oli hieno oivallus. Tällaisia asioita ei useinkaan tule ajatelleeksi.

 2. Pitäjätoimikunta päättää nimiasiasta kevään aikana. Täällä Värtsin palstoilla on esitetty useita vaihtoehtoja, jotka on kirjattu ylös, ja uusia varmasti syntyy!

  Huomioittehan, että Joensuussa on jo yhtiöön niminen kytkeytyvä talo => Wärtsilä -talo. Tuskimpa kahta samannimistä taloa tarvitaan.. sekaisin menisivät.

  Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun www-sivuilla yhteystiedot:
  Liiketalouden yksikkö
  Karjalankatu 3
  80200 Joensuu
  puh (013) 260 6700
  faksi (013) 260 6701
  (Wärtsilä -talo)

 3. Olen jossain vaiheessa aivan yksityishenkilönä suositellut, että
  talon nimeksi annettaisiin Wärtsilä-talo. Edellä olevaa informaatiota aikaisemmin olen jo muuttanut mieltäni. Talon nimeksi: VÄRTSILÄ-TALO. Asia on selvä. Turhaa enää siitä numeroa tehdä. Joensuun taho on tehnyt hyvän työn, kun on ottanut yhteyttä Wärtsilä oyj abp:hen. Yhteyttä konserniin on syytä monin tavoin vaalia. Ilman sitähän ei Värtsilää täällä itärajalla olisi lainkaan, ainoastaan vähäinen maalaiskylä. VÄRTSILÄ-TALOSSA pitää vaalia menneisyyden muistoja ja samalla ”tuotekehittää” sitä nykyaikaan. Tästä kaaksoistehtävästä katsottuna ainoa sopiva talon nimi on VÄRTSILÄ-TALO. Ja koko kulttuurialueen nimi ARPPEN PIHA. Onhan pihapiirin alulle panija ollut Karjalan teollisuuden luojan Nils Ludvig Arppen vanhin poika Nils Edvard Josef Arppe (1841-97). Tässä minun ehdotukseni pitäjäyhdistyksen päätöksentekoon, jota ei ole syytä turhaan pitkittää. Ehkä kannattaisi ajoissa ottaa yhteyttää Wärtsilä konsernin johtoon ja pyytää sieltä läsnäoloa ARPPEN PIHAN ja VÄRTSILÄ-TALON VIRALLISEEN aloitusjuhlaan. Konsernijohtaja Ole Johansson lähtee eläkkeelle toukokuun lopussa!!! E.L.

 4. Värtsilän sivuille avattu nimiehdotus sivu, jossa voi ottaa kantaa talon ja pihapiirin nimeen 30.4.2011 saakka.(vartsila.fi)

  Erkki, olet kertonut, että sinulla on jo tehty yhteydenotto kontakti Wärtsilä Oyj:n konsernijohtaja Johanssonin saapumiselle ns. virallisiin avajaisiin?

  Kiitos tekemästäsi työstä! Pidät varmasti Pitäjäyhdistyksen ajantasalla, miten homma etenee.

 5. Arkipäivän käytännössä nimi tulee kuitenkin olemaan kylätalo, arvelen.

 6. Onko Arppe-nimi vapaasti käytettävissä?
  Onko Arppe-suvulla sanansa sanottavana?

  Hyvältä kuulostaisi:
  Värtsilä-talo
  Värtsilä-piha

  Siellähän on jo Arppen patsas ja Arppen aitta (?).

  Lopullisen ratkaisun nimiasiassa tekee tietenkin
  pitäjätoimikunta ja muut asianosaiset.

 7. Kun Värtsiläisiä on pitkin maailmaa! Tuntuisi ”Värtsilä-talo”
  nimikin niin kotoiselta! Kauempaakin ajateltuna!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *