Miljoonan lisälasku

Tohmajärven kunta saa noin miljoonan euron lisälaskun Helliltä. Sosiaali- ja terveyspalvelujen menot kasvoivat kunnassa viime vuonna edellisvuodesta 15 prosenttia. Asiasta kertoi netti-Karjalainen.

Keski-Karjalan kuntien viime vuonna maksamat maksuosuudet eivät riittäneet, vaan lisää on maksettava yhteensä 2,1 miljoonaa euroa. Muut kunnat selviävät lisälaskusta Tohmajärveä vähemmällä: Kesälahti noin 430 000, Rääkkylä 317 000 ja Kitee 210 000 euroa.

Menot kasvoivat Kiteellä kahdeksan, Kesälahdella 3,7 ja Rääkkylässä neljä prosenttia. Hellin menot olivat viime vuonna yli 54 miljoonaa euroa, missä oli kasvua 5,6 miljoonaa.

PS. Reino Löppönen (kesk.) perustelee netti-Karjalaisen mielipideosastossa Tohmajärven lisälaskua lastensuojelun ja perhepalveluitten kustannusten rajulla nousulla (kasvua 350 000 euroa edellisvuoteen) sekä vammaispalvelujen lainsäädännön muutoksilla (220 000 euroa).

7 comments for “Miljoonan lisälasku

 1. Onkohan summa riittävän suuri, jotta menee mukisematta läpi. Ainakin ennen vanhaan päättävissä elimissä puhuttiin eniten koiraveron suuruudesta.

 2. Reino Löppönen,

  olisikohan jo syytä esimerkiksi keventää Hellin johto-organisaatiota?

 3. Mukava, mutta kovin lyhyt asia on poliittinen muisti.

  Suomen kunnissa purettiin 1990-luvulla Kansanterveystyön kuntainliittoja oikein urakalla. Niistä kun oli tullut kunnallisen päätösvallan ulottumattomissa olevia rahan imureita, jotka vain kylmästi ilmoittivat tarvitsemansa summat maksaville kunnille.

  2000-luvulle tultaessa oli jo unohdettu kuntainliittojen kirot. Alettiin keskittää terveydenhuoltoa, otettiin vain liittojen sijasta yhtymä-sana käyttöön ja annettiin yhtymille mukamas-hienoja liiketoiminnallisia hämäysnimiä. Ja yhtymäkunnat maksavat taas voimattomina sen minkä yhtymät tarvitsevat. Raakaa peliä.

  Eroa liitoilla ja yhtymillä näyttäisi olevan siinä mielessä, että liitot tarjosivat paikallisia palveluja, yhtymät tarjoavat niitä keskitetysti. On selvää, että yhtymien tulokset saadaan täten näyttämään tehokkailta.

  Potilaan kannalta tilanne onkin pikemmin päinvastoin. Palvelut ovat entistä kauempana ja siten käyttäjälleen sekä kalliimpia että hitaampia.

  Kommenttini ei koske Helliä, mikäli asiat ovat siellä paremmin.

 4. Netti-Karjalaisen uutisen mukaan Tohmajärven valtuusto ”järkyttyi” maanantaina Hellin lisälaskusta, joka oli yli 1,1 miljoonaa euroa.

  ”Valtuutettujen mielestä Helli-liikelaitoksen talouden ja toiminnan seuranta on täysin epäonnistunut”, mainitaan jutussa.

  Kertovat eräät lähteet, että valtuustossa käytettiin tästä asiasta yli 30 puheenvuoroa.

 5. On siis toivoa kun järkytyksen kautta on tultu analyysiin.Hellin talouden ja toiminnan seuranta vaatii seuraajiltaan asiantuntemusta,ahkeruutta ja rohkeutta.Jos mukavuuden halu,joka on laiskuuden synonyymi,jatkuu tulos on kuin entisessä taloyhtiössä.
  Taloyhtön yhtiökokouksessa oli kaksi investointiasiaa.Ensimmäinen oli lämmitysjärjestelmän muuttaminen.Kustannusarvuo 235 000 euroa.Toinen uuden pyörätelineen hankkiminen,kustannukset 400 euroa.Lämmitysjärjestelmän muuttamisesta käytettiin kaksi puheenvuoroa ja hyväksyttiin hallituksen tekemä esitys.Pyörätelineen hankkimisesta käytiin vilkasta keskustelua 45 minuuttia ja päätettiin jättää asia pöydälle lisäselvitysten hankkimiseksi.

 6. Luin Helliin pettyneen asiakkaan tuntemuksia sellaisella otteella,että mitä saisin kirjoituksesta irti päätöksentekoja varten, JOS olisin kunnan luottamushenkilö. En saanut mitään selvää! Pyydän anteeksi! Tunsin, että pääni pyöri vasemmalle ja oikealle lauseiden tahdissa. On oikein, että luottamus-henkilöille kerrotaan mielipiteet mahdollisimman monesta asiasta. Mutta pitäisi ajatella myös mielipiteitä analysoivia: keskenään ristiriitaisista ja toistensa kanssa vastakkaisista mielipiteistä ei synny perusteita päätöksille. Eivät ne kunnan luottamushenkilöt tahallaan tee virheitä eivätkä tahallaan erehdy. Yhteiskunta on muuttunut niin monimutkaiseksi, että sääliksi käy päätöksen tekijöitä. Olin 1980-luvulla erään kunnan merkittävillä päätöksentekopaikoilla. Silloin kunnallis- hallinnon asiat olivat paljon yksinkertaisempia kuin nykyisin.
  Ja pahempaa lienee edessä ainakin terveydenhoidon ja sosiaalisen sektorin tahoilla, kun nämä bailaavat nuoret kasvavat työelämään siirtyäkseen ennnen aikaansa sairaseläkkeelle. Ennuste on masentava. E.L.

 7. Toimitus joutui poistamaan Helliin pettyneen asiakkaan pitkän kommenttikirjoituksen, koska sen myötä ei tullut tietoa kirjoittajan nimestä.

  Värtsiin voi kirjoittaa myös nimimerkillä, mutta kirjoittajan nimen ja yhteystietojen on oltava toimituksen tiedossa.

  Kommenttipalsta on tarkoitettu suht lyhyille kirjoituksille. Pitempiä mielipidekirjoituksia voi lähettää Värtsin sähköpostiin, jolloin ne julkaistaan juttupalstoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *