”Mieliala ei paras”

Värtsiläiset evakossa osa 4, Karstula.

Karstula oli eräs paikka, jonne värtsiläisiä evakuoitiin jatkosodan yhteydessä. Pohjois-Karjalan suojeluskuntapiirin valistusohjaajan Wegeliuksen raportti sieltä oli aiempaa lyhyempi.

”Karstulan kuntaan oli sijoitettu noin 250 värtsiläläistä ja lähes 200 nautayksikköä. Siellä oli ennestään huomattava määrä Suojärven siirtoväkeä. Paikkakunnan asunto-olot ovat paremmat kuin Kyyjärvellä, mutta polttopuutilanne Karstulassakin heikko. Karjalle ei paikkakunnalla riitä rehua talveksi. Metsätöitä voidaan siirtoväelle järjestää.

Mieliala siirtoväen keskuudessa ei suinkaan ollut paras mahdollinen. Paikkakuntalaisia vastaan ei tehty huomautuksia. Kaivattiin Karstulaankin Värtsilän kunnan edustajaa. Siirtoväen huollon johtajana toimii siellä nimismies Chydenius, joka kaikin keinoin on koettanut helpottaa siirtoväen asemaa. Kodeissakävijä ja asuntotarkkailija olisi täälläkin asialle eduksi.”

Lissu Kaivolehto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *