Arppen Piha ja Wärtsilä-talo

Tästä on kysymys. Kuva Eira Varonen.

Tänä maanantai-iltana Tohmajärven kunnanhallitus tekee tärkeän päätöksen. Vuokraako se Värtsilän entisen kunnanvirastotalon värtsiläisten yhdistys- ja järjestötoiminnalle? Vai meneekö se samalla liukuhihnalla kuin kirjasto, terveystalo, vanha terveystalo, pankki, ns.lääkäritalo ja urkkatalo? Jossain on sietokyvyn rajan tultava vastaan. Kiinnostaako kunnan luottamushenkilöitä kunnan kehittäminen värtsiläistenkin voimin? Värtsilä tarkoittaa kuntaliitoksen jälkeen kunnan itäisillä alueilla olevia kyliä, jotka kuntaliitoksen jälkeen muodostavat edelleen omintakeisen kunta-alueen, myöskin hyvän toiminnallisen pohjan.

Entisen kunnantalon vuokraaminen ei ole vain yhden kiinteistön käsittävä asia. Talo on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa on paitsi kaunis ja laaja piha-alue, myös entinen navetta, jossa toimii suosittu kesäteatteri. Navetan alakertaan on suunnitteilla erilaista toimintaa. Aittarakennuksessa on museo, ja toinen museo on vähän matkan päässä pihasta joen rannalla. Siellä oli ennen vanhaan saha ja mylly. Se on nyt museona. Pihan laidalla on myös renkitupa, jolle löytyy käyttöä. Viljamakasiinissa saa kahvia ja muutakin tarjoilua esimerkiksi näytösten väliajalla. Nurmikolla on Nils Ludvig Arppen pysti kertomassa Värtsilän menneisyydestä. Piha-alueen nimeksi sopii perustellusti ARPPEN PIHA. Joka ei tunne menneisyyttään, hänellä ei ole tulevaisuutta. Sananparsi sopii myös kollektiivisesti jollekin alueelle ja sen asukkaille, ei vain yksityisille ihmisille.

Värtsilässä on lukuisa määrä yhdistyksiä. Niistä jäsenrikkaimpia lienevät Värtsilän Pitäjäyhdistys, Värtsilän Nuorisoseura ja Eläkeliiton Värtsilän yhdistys. Niissä kaikissa lienee yli 100 jäsentä. Mutta muutkin yhdistykset tarvitsevat tukikohdan, mikä luo edellytyksiä yhteistoiminnalle.

Jos kunta vuokraa entisen kunnantalon, siitä seuraa automaattisesti, että värtsiläiset yhdistykset hoitavat nurmikot jms. kohteet. Kyllä sellaiselle voi laskea myös euroissa mitattavan arvon. Sitäkin olisi syytä arvailla, miten paljon säästyy sairaanhoito- ja sosiaalityön kuluja, jos ihmisillä on elämisen arvoinen tunne mielessään. Ja sitä kyllä syntyy, kun saa toimia siinä, mikä kiinnostaa ja ehkä tuottaa lähimmäisillekin hyvää.

Ettei ketään ärsyttäisi, että Värtsilä saa jotakin, annetaan talolle nimi tuplaW:llä eli WÄRTSILÄ-TALO. Sillä olisi myös historiallinen perustelu.

Erkki Lintunen

15 comments for “Arppen Piha ja Wärtsilä-talo

 1. Värtsi – Värtsilän asialla. Eilen oli kyläverkkolehden eri juttuja luettu yli 2000 kertaa. Kiitos.

 2. Kyllä Värtsilällä on potentiaalia. Kunnallisen itsenäisyyden menettäminen ei ole vienyt Värtsilän laaksosta ja sitä ympäröiviltä vaaroilta ja vähän kauempaakin halua olla ”jotain”. Verkkovärtsi on tuonut tämän julki. Minäkin olen kömpinyt ulos erakonkolosta. Erityinen kiitos Erkki Jormanaiselle tästä lehdestä ja siihen kirjoittelusta! MAASTA se pienikin ponnistaa! Niin, maasta isänmaan itärajalla. Laitanpa CD:n soimaan. Mari Rantasila siinä laulaa biisin ”Vanha mies”. Hyviä hiihtokelejä! t. Fågeli

 3. Huomenta, mitä siellä kunnanhallituksen kokouksessa päätettiin?

 4. Tohmajärven kirjeenvaihtajamme on tainnut nukkua pommiin.

 5. Niiralassa, Rajapysäkki kaupan pihassa on Pitäjäyhdistyksen iso opastaulu missä kaikki kartat ovat jo haalistuneina eikä ne enää palvele ketään varsinkaan kun kunnan toimesta Niiralaan on saatu isot Tohmajärvi ja Värtsilä infotaulut.

  Eikö tämän palveluksensa jo suorittaneen infotaulun voisi siirtää Kylätalon pihaan? Taulussa voitaisiin esitellä kaikki pihapiirin rakennukset ja niiden historiaa.

 6. Näin se demokratia toimii pitäjässä, joka on osa jotain kuntaa. Pitäjä-demokratia tarvitsee edelleen kuntaa virkailijoineen, jos talkootyöhön ei ole resursseja. Kunta-demokratian ja pitäjä- demokratian välillä vaikuttaa hedelmällisesti halu kasvattaa viihtyvyyttä asuinympäristössä ja lyhentää lääkärijonoa. Tavoite ei siis ole ihan typerä. Eikä ole kysymys lintusten liverryksestä.
  Moi taas! Ierikka

 7. Perustetaankin uusi kunta ja siihen virkamiehet!!!!
  Yksi ”livertäjä”

 8. Parasta olisi, että erotaan nykyisestä kunnasta ja eikä perusteta enää mitään raskasta kunta organisaatiota, vaan perustetaan vapaa yhdistys, tai -vapaaosuuskunta-alue. Kuten kaavailtiin eräässä iltapäivä foorumissa aikoinaan, josta piti tehdä joko novelli, tai teatteri käsäri. Allekirjoittanut teki työtä käskettyä, eli aina kun ilmaantui uusia ideoita jatkoin novellia. Se vain kesti niin kauan, että eräs tunnettu teatteri kirjailija oli tehnmyt sen valmiiksi, kun me ei keritty. Oli Värtsilän esityksissäkin muuten lähes tismalleen sama juoni, paitsi paikan nimet .
  Pitäisi joskus julkaista se vaikka kylätalon lukemisena tai peräti Värtsissä.
  Siinä, kun mentiin niin pitkälle, että Kukkovaarallekkin syntyi jopa pilvenpiirtäjiäkin ökyrikkaiden asuma-alueelle, jotka olivat maailman kysytyimpiä verokiertoparatiisia etsiville.
  Ongelmitta sen kehitys ei tietenkään käynyt. Kunnanjohtaja Huttulainen oli ensin vastaan, kun hänen toimenkuvan nimi muuttui kunnanjohtajasta Kyläpiälliköksi. Ym YM.

 9. Enpä jaksa uskoa, että kunnanjohtajalle tuo toimenkuva olisi ollut
  niin tärkeä asia. Hän hoiteli hommansa hyvin ja seurasi taloutta. Se käsitys minulla oli. Monenlaista mieltä hänestäkin ollaan. Hyvä tyyppi, jos tunsi hänet ja seurasi hänen töitään – huonompiakin on olemassa, kuten on nähty ja kuultu.
  Rauha hänelle!
  Pusan Mirja

 10. Sori vaan Mirja rakenteilla olevassa novellissaei ei osoitettu ketään olemassa olevaa. Se on rakennettu muutenkin siten, ettei siinä mikään ole totta tai oikeaa. Tämähän lyhyt kommenttini ei ollut edes se novelli vaan lyhyt esitelmä sen luonteesta, joten lukijat hyvät mielikuvituksistanne riippumatta älkää nyt ruveta novellin henkilöhahmoille luomaan olemassa olevia piirteitä.

 11. Opastaulu asiat ovat olleet esillä kyläyhdistyksen palavereissa, ja suunnitelluissa toteutus ohjelmassa tälle kesälle. Näyttävät jäävän päivittämättä/siirtämättä kiireiltä…

  Sinilinnun pihassa oleva opastaulu oli tarkoitus siirtää kylätalon pihaan. Myös Niiralassa oleva opastaulu kaipaisi päivitystä, kuten todettu.

  Hiljaa hyvä tulee… =)

 12. Sinilinnun pihassa olevassa opastaulussa mainostetaan vielä Värtsilän leirintä-aluettakin.. nostalgiaa!

 13. Mitä kuuluu nyt Arppen pihalle ja Wärtsilätalolle? Kun Kylätalon toiminnat ovat muualla?

 14. Niinpä.
  Mitä kuuluu entiselle Värtsilän kunnantalolle?
  Onko se oman onnensa varassa tyhjänä, hylättynä!?
  Liekö tuolla enää mitään.

 15. Hiljaista taitaa olla entisellä Värtsilän kunnan kunnantalolla.
  Hiljainen on kylätie!!!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *