Menneen talven lumia

On taas nautittu talvipäivistä pikku pakkasineen. Ulkona liikkumisen kannalta olisi tietysti mukavampaa, jos näinä ihanina talvipäivinä olisi mittari noin miinus kymmenessä Celsiusta. Ulkona liikkuvalle se on vain ja ainoastaan pukeutumiskysymys vielä näissä pakkasissa.

Lunta kyllä riittää. Kun poikkeat hankeen ei tahdo koivet riittää, ei vaikka suksilla kulkisit, niin on pumpulia talven lumet. Lunta on toki ollut menneinäkin talvina ja kauniita talvipäiviä. Jostakin laatikon pohjalta putkahti esille tämä talvinen kuva lähes kolmenkymmenen vuoden takaa, kahdeksankymmenluvun alkupuolelta.

Lunta on näköjään ollut silloinkin, mutta oikeastaan tarjoilen kuvan esiin ihan muusta syystä. Ajan myötä muuttuu kylämaisemakin. Tässä itse kukin voi mielessään kerrata ajan kulua ja muistella, minkä talon portailla kuvaaja mahtoi seisoa kameran kera. Menneen talven lumia nämä, mutta keväiseltä näyttää.

Sanottakoon vielä varmuuden vuoksi, että kuva on entisen Värtsilän kunnan alueelta eikä suinkaan mistään Siperian talvesta. Tuttu paikka, eikös vain.

t. seppoilmari

Share

7 comments for “Menneen talven lumia

 1. Tunnistin kuvan: ”TOISEN TUVAN RAPPUSILTA” otettu kuva 70-luvulla.Tuossa ”toisessa tuvassa” asuu vielä nykyisinkin 90-vuotias Niirasen Lahja,jonka monet muistavat varmasti mainiona mattojen kutojana. Vielä kuvanottoaikaan hänen kanssaan asuivat hänen sisarensa Lempi ja veljensä Onni,jotka ovat nyt jo muuttaneet tuonilmaisiin.
  Nykyään hänen pihapiirissään on kuvasta jäljellä enää navetta.Aitta, riihi ja kauempana oleva keltainen mökki on kauan sitten purettu pois.

 2. Kiitos Sirkka, sinulle tuttu paikka.
  Kuvaa ottaessani seisoin entisen Patsolan postitoimipaikan portailla. Patsolalla oli ihan oma postinumerokin 82650. Patsolan postin lakkauttamisen jälkeen lähiposti taitaa olla jo neljännessä paikassa nyt Itähuolinnalla.

 3. Hieno kuva! Upeat valot ja varjot. Enpä vain tunnistanut entisen ”maitotalon” pihapiiriä. Postitoimipaikasta sai näet maitoakin.

 4. Seppoilmari!

  Saisiko hieman tarkempia koordinaatteja.
  Kuva kiinnosti mutta näin ulkopuoliselle
  ei vieläkään selvinnyt missä tuo Patsolan posti
  ja maitotalo olivat. Patsolanmäen päällä vai
  rinteessä, lähellä urheilutaloa?

 5. Kuvan mahtava maisema toi mieleen juuri Niirasen pihapiirin, oliko tuo keltainen talo ent Hynynen ?
  Muistan lapsuudesta matkan kutojalle Niiraseen. Meidät alaikäiset oli laitettu hevosreellä matkaan ja tullessa hevonen Patsolan mäessä pillastui eikä totellut ohjaksia. Oli meillä jännät paikat kun kaupan (nyk Hassisen) kohdalla reki teki vauhdissa mutkan ja oli lähellä törmätä kaupan bensatankkiin.(Tiekin oli tietenkin se entinen mutkainen tie)
  Vasta kirjastotalon(silloin koulun) kohdalla hevosemme rauhoittui ja matka alkoi taittua meidän haluamallamme vauhdilla.
  Kyllä se olikin jännää se silloinen lapsuutemme, kun nyt muistelee.

 6. Kesäasukas kyseli tarkempia koordinaatteja Patsolan postitalolle. Ehkäpä se jo selvisikin ”Muistelijan” kirjoittamasta. Paikallisten ihmisten puheissa rakennus on yksi Suoniemen taloista. Koordinaatit voit kysellä semmoisilta, jotka ymmärtävät noita GPS:iä ja navigaattoreita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *