Torjuttava turvehanke

Vapon suunnitelmat johtaa Konnunsuon turvehankkeen vesiä Jänisjokeen eivät ole tästä maailmasta. Kokemukset turvealueiden vesistöseuraamuksista eivät mairittele. Värtsiläisten kannattaa olla tarkkana tämän hankkeen suhteen. Pahimmillaan seuraukset voivat olla joen kannalta hyvin hankalia, mikä vaikuttaa oleellisesti myös asukkaiden viihtyvyyteen ja koko paikkakunnan imagoon.

Jänisjoen vedet virtaavat valtakunnan rajan yli Jänisjärveen ja edelleen Laatokkaan. Kyseessä on siis rajavesi, mikä asettaa omia vaatimuksiaan tämän tapaisille hankkeille. Jänisjoen upeutta matkailukohteena ja virkistyskeitaana on tuotu kerta toisensa jälkeen esille. On sanottu, ettei Värtsilä ole mitään ilman tätä jokea.

Kyseessä on melontareitti, jonka rannoilla on laavujen ja tulisijojen verkosto. Monet koskista sopivat urheilukalastukseen. Rantoja kiertelee 38 kilometrin mittainen Jänispolku. Jänisjoen näkisi mielellään sellaisena vesistöreittinä, jota pitkin voidaan kulkea valtakunnasta toiseen. Siinä olisi ponnisteltavaa esimerkiksi matkailualan viranomaisille ja yrityksille.

Tällaiset turvehankkeet, joilla on epäsuotuisia vaikutuksia merkittäviin vesistöihin, pitäisi torjua kokonaan. Turvetuotannosta saatavat hyödyt ovat kiistanalaisia, varsinkin jos niitä verrataan haittoihin. Paikkakunnan kannalta hyödyt ovat lyhytaikaisia.

On hämmästyttävää, että poliittiset päättäjät yrittävät velvoittaa mökinmummoja tehostamaan jätevesien puhdistamista, mutta suuret yhtiöt saavat pilata vesistöjämme.

Share

6 comments for “Torjuttava turvehanke

 1. Onkos tuo jänispolku kuljettavassa kunnossa – se vaatii joka kesäistä kunnossapitoa ja sitä peräänkuulutettua talkoohenkeä
  mahottomasti, jotta pääsee satuttamatta itseään pusikoissa.
  Kivempihän siellä on kulkea kuin maantiellä eikä pitäjäyhdistyskään voi kaikkea tehdä, vaikka ovatkin tarmokkaita
  touhuamaan.
  Terkkuja taas Pusan Mirja

 2. Taitaa olla pahasti pusikoitunut, reittihän sinällään olisi hieno ja mukavia taukopaikkojakin löytyy, toivotaan ettei käy niinkuin Värtsin Taipaleelle 10v sitten. Umpeen sekin kasvoi! Olisikohan Jänispolusta talvikäyttöön esim. rekiurana??

 3. Kyllä minun mielestä suurelta osin on kuljettavassa kunnossa. Avain-hankkeen toimesta raivausta suoritettiin toissa kesänä ainakin.

 4. Kävin kesällä pariin kertaan Kangasjoen laavulla siivoamassa, ainakin niinä kertoina ei juurikaan siivottavaa ollut, oli ympäristö heinittynyt ja sen näköistä ettei käyttöä paikalla ole ollut.

  Olisi varmaankin paikallaan että P-K:n vaellusreittiopasteissa näkyisi myös Jänispolku vahvemmin.

 5. Onko tästä turvehankkeesta enemmän tietoa? Missähän vaiheessa se on menossa? Itseäni asia kiinnostaisi, mutten ehdi/osaa selvittää että mitähän asialle voisi tehdä, miten vaikuttaa asiaan…
  Joki on tosiaan Värtsilälle tärkeä. Me käytiin viime syyskesänä kanootilla melomassa, ja se oli kyllä upea kokemus niin meille kuin meidän vieraillekin. Ensi kesänä olisi tarkoitus ruveta tosissaan tuota harrastamaan, kunhan päästään näistä hiihtokeleistä…
  On tämä aikamoista luxusta, toiselta puolelta taloa lähtee hiihtolatu, toiselta melontareitti!

 6. Viime viikon torstai-iltana olivat Vapo ja Jyväskylän yliopiston ympäristöntutkimuskeskus selostaneet kunnanvirastolla kolme tuntia, miten vähän turvesuo vaikuttaa vesistöihin. Oisko ollut ns. maksettu tutkimus. Tieteellistä tekstiä oli ollut 140 sivua, kertoivat tavallisesti perillä olevat lähteet. Paikalla oli ollut vähän väkeä, liekö ollut Värtsilästä ketään.

  Noihin papereihin, joita on saatavissa Tohmajärven kunnan teknisestä toimistosta aamupäivisin (osuuspankin talo), voi esittää mielipiteitä ja antaa lausuntoja kirjallisesti Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen 18.3. mennessä, postiosoite PL 69, 80101 Joensuu. Lisätietoja antaa Arvo Ohtonen, puh. 040 547 6530.

  Tohmajärven Kemien asukkaat ovat keränneet vastustavia adresseja, koska pelkäävät turvesuon pilaavan entisestään Tohmajärveä. Entisetkin synnit on Vapolla siellä paikkaamatta. Epäilen vain, etteivät tohmajärveläiset vastusta töynien työntämistä Jänisjokeen. Se olisi värtsiläisten tehtävä. Siispä barrikaadeille, Karoliina.

  Tässä olisi yhteisesiintymisen paikka, sopivaa puuhaa esimerkiksi pitäjäyhdistykselle, monien kiireittensä lomassa.

  Eräs tunnettu keino vaikuttamiseen on lehtien mielipideosastoihin kirjoittaminen. Joskus se tepsii paremmin kuin viralliset valitukset, jos asia on oikea, kuten tämä turvehomma. Värtsin palstoilla ei ole vielä vilskettä näkynyt. Täällä on niin rauhallista väkeä. Uskaltaisko vielä sanoa, että Vapo tallaa helposti meidät ja Jänisjoen jalkoihinsa, jos emme usko itseemme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *