Teatteriperhettä

Eeva Vallius (vas.), Hilkka Partanen ja Irja Perho näytelmässä Anna-Liisa.

Värtsilän näyttämöllä oli monia mieleen jääneitä näyttelijöitä. Kotkasta oli tullut osuusliikkeen lihamieheksi Eugen Kurvi, jolla oli jo tullessaan näyttelijäkokemusta. Näyttelemisen lisäksi hän hurmasi Värtsilän tytöt erinomaisella steppitaidollaan.

Eeva Vallius teki Canthin Anna-Liisasta unohtumattoman, eli sen jokaisella solullaan alusta loppuun. Olin mukana näytelmässä Anna-Liisan nuorempana sisarena, ja muistan, kuinka ensi-illan kiitosseremonioiden jälkeen Eevan oli vaikea irrottautua rooliminästään. Hän oli taitava, kauniisti laulava ja liikunnallinen.

Niskavuoren naisten suosionosoituksista voitiin valtaosa osoittaa Loviisalle, Irja Mäkelälle. Eräs kutsuvieraista totesi: ”En olisi voinut kuvitella, että nuori henkilö voi niin syvällisesti tulkita Niskavuoren vanhan emännän vaativan roolin”.

Sotilasfarsseissa näytteli teatterin oma kasvatti, nuori Lauri Savolainen, arvostelijaa lainatakseni ”armoitettu koomikko, jonkalaisia harvoin tarjotaan amatöörinäyttämöllä”. Viherpuun tiukassa ohjauksessa hän teki hienoja tulkintoja, komiikkaa ja vakavaakin. Mihin olisi ehtinyt, ellei sota traagisella tavalla olisi katkaissut nuorukaisen elämää.

Savolaisen perhe oli muutenkin kokonaisuudessaan mukana teatterin toiminnassa. Isä Lauri, yksi näytelmäseuran perustajajäsenistä näytteli useita rooleja, ja äiti Lilli vastasi puvustosta. Muistan eräät naamiaiset, joissa voiton vei savolaisukko harmaassa sarkanutussaan ja lapikkaissa, kontissa eväänä kalakukko, josta hän puukolla veisteli palasia. Vaatteista kuoriutui Savolaisen Sirkka, hiljainen, hentoinen teatteriperheen kuopus. Aarrekin avusteli innokkaasti, missä tarvittiin, ja nuorimmainen Hilkka oli kanssani myymässä ohjelmia ja valokuvia väliajoilla.

Seppä Tauno Rantasen perheestä oltiin mukana neljän veljeksen voimin. Seitsemän veljeksen Timoa esitti hellyttävästi Kalle.

Olihan heitä paljon muitakin. Muistan Silja Hämäläisen, Lyyli Jokelan, Vieno Jokisen, Tyyne Kurjen, Airi Käen, Irja Perhon (myöh. rouva Viherpuu), Olavi Ikosen, Martti Järvisen, Mauno Konstigin, Jussi ja Martti Kosken, Arvo Matikaisen, Leo Partasen, Martti Seleniuksen, Yrjö Simosen, Veikko Turusen, Vepsäläisen veljekset sekä Jussi Virtasen ja Uuno Vänttisen.


Kirjoitus on Vanhan Värtsilän teatterisarjan neljäs.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *