Kalle tuli Kansantaloon

Tässä ollaan lähdössä tulitikkuja lainaamaan, esiintyjinä Kalle Viherpuu, Jussi Koski, Silja Koski (Hämäläinen) ja Kalle Rantanen (Siirin aviomies).

Vuonna 1934 työväenyhdistys perusti arpajaistoimikunnan, johon valittiin Pekka Ollikainen, Väinö Lötjönen, Lauri Savolainen, Toini Kämäräinen, Aili Lonkainen, Saini Kempas, Yrjö Vänttinen ja Uuno Vänttinen. Heidän myyntiurakkansa oli 6 000 kappaletta arpoja.

Niinikään perustettiin Kansantalo Oy rakennuttamaan uutta toimitaloa. Värtsilän kunta lahjoitti 10 000 markkaa. Urakoitsijaksi valittiin entinen värtsiläläinen Matti Rouvinen Viipurista. Loppusuoralla kävi niin, että takuumies joutui teettämään työt loppuun kustannuksellaan.

Nimeksi annettiin Kansantalo. Teatterisali piti sisällään 500 istumapaikkaa, josta osa parvekkeella. Mieleeni ovat jääneet erikoisesti kattovalaisimet, katosta roikkuvat valkeat, nelikulmaiset opaalikuvut. Tilava ravintola sijaitsi salin oikealla puolella. Sinne tuli emännän valtikkaa heiluttamaan Lempi Rajala. Monet punaiset limonadit ja baakelsit ehdin siellä minäkin herkutella.

Kalle Viherpuu.

Harrastelijavoimin näyteltiin muutama kappale, kunnes Kalle Viherpuu näytelmäseurueineen saapui Värtsilään. Hänet palkattiin samalla reissulla Värtsilän näyttämön johtoon. Teatterin henkilökunta koottiin melkeinpä pystymetsästä. Innostus oli kova, sillä 50 ilmoittautui heti. Oli johtajaa, leipurimestaria, lihamiestä ja puotipuksua.

Ja mitä taitava ohjaaja heistä irti saikaan! Millä lämmöllä ja pehmeällä huumorilla he osansa veivätkään. Suomen suurinta tuohikonttia tarvittiin usein rekvisiitaksi. Kaikki tekivät parhaansa ja vielä enemmänkin. Arvata saattaa, että menestyshän siitä syntyi. Vahva näyttö epäileville tuomaille, heitäkin kun paikkakunnalta löytyi.

Teatterin ottivat omakseen melkein kaikki kansalaispiirit. Tehtaan johto ja duunarit olivat mukana sulassa sovussa, räväkkää nimismiestä Veli Ruuthia unohtamatta. Voin vieläkin kuulla korvissani johtaja Kalle Åhmanin rehevän naurun. Näytelmät seurasivat toisiaan, kevyttä ja vakavaa – ja melkein aina täysille katsomoille.

Agapetusta, Syvännettä – Koskenlaskijan morsian, Tatu Pekkarista, Järviluomaa Pohjalaisineen ja tietysti Maiju Lassilaa. Punainen laukku, unkarilainen laulunäytelmä toi väriä ja säihkettä lauluineen ja tansseineen.

Tukkijoella näytelmän rekvisiittaan kuului julmetun suuri tuohikontti.

2 comments for “Kalle tuli Kansantaloon

  1. Siinäpä sulle soitut ja laulut!

  2. Kuvassa edessä polvillaan on Väinö Pennanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *