Muistot heräävät

Markus Similä: Vanhat hyvät ajat, Kirjapaja 2010.

Markus Similä ( s. 1937) tunnetaan mm. monipuolisena radio- ja tv-toimittajana, sekä lehtimiehenä ja kirjailijana. Televisiossakin on miestä nähty, mm. Napakympin alkuperäisenä juontajana ennen Kari Salmelaista. Kirjoista ovat mainittavia yrityshistoriikit ja elämänkerrat sekä omat muistelmat ( Takki auki 1993).

Similä muistuttaa tässä kirjassaan, että suomalaisten juuret ovat maaseudulla, Vuonna 1860 maa- ja metsätalouden piirissä työskenteli yli 90% työvoimasta. Vuonna 1960 oli kyseinen prosenttiluku enää 35%.

Omavaraisuus ja itse tekemisen taito oli korkeassa kurssissa vielä 50-luvun maalaistaloissa. Ruoka oli karjanlannalla kasvatettua ”luomua” ja oma sika lihoi karsinassa, saaden eteensä luomu-perunaa ja tietysti myös muita herkkuja. Joulun seutuun oli isännällä sitten tärkeä tehtävä pistää possu ”lihoiksi”. Maatalossa kiinnyttiin usein eläimiin ja kun karja-auto tuli navetan eteen, meni äiti usein peräkamariin itkemään.

Similä puuttuu maanviljelyksen lisäksi myös metsätalouteen ja toteaa, että suurten ikäluokkien syntymän aikoihin oli Suomessa 350 000 hevosta, josta luku vielä kohosi 410 000:een 1950- luvun alussa. Pudotus oli jyrkkä, kun traktorit tulivat maatalouteen. 1980 – luvulla oli hevosia enää 31 000 josta määrä nousi myöhemmin hevosurheilun suosion lisääntyessä.

Kotonakin siirryttiin koneiden käyttöön, kun puuhellan korvasi sähköhella ja uuni. Myös raskaaseen pyykinpesuun saatiin konevoimaa.

Similä muistelee mukaansatempaavasti ja hyvien kuvadokumenttien avustuksella puhelimen tuloa, työelämää, kaupantekoa, jne jne…

Kirja on hyvä ja nostalginen luku- ja katselukokemus. Tulee mieleen, että nykyaika monine mukavuuksineen ei liene paljonkaan onnellisempi kokemus ihmisille.

1 comment for “Muistot heräävät

  1. Näistäpä muistoista, itse kunkin henkilökohtaisista, olemme Värtsin palstoilla saaneet mielihyväksemme lukea. Eiköhän niitä ole lisääkin tulossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *