Annasta tuli miljoonas

Niiralassa ylittää rajan vuosittain noin 450 000 henkilöautoa ja 45 000 kuorma-autoa. Arkistokuva vuodelta 2000 EJ

Rajavartiosto tarkastaa matkustusasiakirjat.

Lappeenrannassa asuvan venäläisen perheen äiti Anna Smirnova oli vuoden miljoonas rajanylittäjä Niiralassa jouluaattona kello 12.30. Koko perhe, isä, äiti, kaksi tytärtä ja serkku olivat matkalla Petroskoihin isoäidin luokse.

Pohjois-Karjalan rajavartioston puolesta ojensivat perheelle maskottinallen vuoropäällikkö Jarno Pölönen ja rajavartiomestari Juha Okkonen. Lapset saivat suut makeiksi joulukaramelleista. Tullipäällikkö Erkki Multamäki muisti miljoonaperhettä kylpypyyhkeellä ja tullimerkein koristellulla uistimella.

Tullivalvoja Lauri Liimatan ja huumekoira Ykän yhteistyö oli vauhdikasta vuonna 2000.

”Aamupäivällä liikenne oli sen verran hiljaista, että jännitimme, tokko ennakkoon kerrottu ajankohta pätee, mutta hyvinhän se osui”, kertoi Pölönen. Iltapäivällä ylittäjien määrä alkoi lisääntyä.

Niirala on itärajan neljänneksi vilkkain ylityspaikka Vaalimaan, Nuijamaan ja Imatran jälkeen. Imatran kanssa se on paininut samassa suunnilleen miljoonan ylityksen sarjassa. Välillä Niirala nousi jo kolmanneksi, mutta lähinnä rekkaliikenteen ansiosta Imatra meni taannoin ohitse.

Värtsi julkaisee historiallisen hetken kunniaksi kuvakoosteen Niiralan ylityspaikan menneistä vuosista. Kuvat ovat lähinnä vuosituhannen alkupuolelta.

Takavarikoituja viinaksia ei tullin väki nautiskele, vaan ne viedään ongelmajätelaitokselle.

Tulliin kertyy välillä melkoinen tupakkavarasto, jota kymmenisen vuotta sitten esitteli tullipäällikkö Erkki Multamäki.

Niiralan rajanylityspaikka avautui ympärivuorokautiselle liikenteelle vuonna 2005.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *