Luovuus huokuu

Kirsti Pusa: Jokohan täällä saisi lentää? Katharos Oy 2007.

Värtsiläläislähtöinen kuvittaja ja graafinen suunnittelija Kirsti Pusa on tehnyt kirjan, jossa luovuus huokuu jokaiselta 47 sivulta. Kuvat, tekstit ja graafinen asu ovat kaikki hänen käsialaansa, viehättäviä ja omaperäisiä.

Kirjassa tarkastellaan maailmaa kissojen, koirien, mäyrien ja kettujen silmin. Teos sopii kaiken ikäisille, tosin pikkurunot eivät ehken avaudu lapsille. Aikuisia ne puhuttelevat. Riimittelyistä saattaa tulla hieman mieleen Kirsi Kunnas, jota toinen kirjoittaja ei kuitenkaan pysty matkimaan.

Kuopiossa asuvan, vuonna 1969 syntyneen Pusan taidot on jo noteerattu korkealle. Hän oli teoksen ilmestyttyä ehdolla valtakunnallisen Kaiku -palkinnon saajaksi. Kaikua jakaa Kuvittajat ry lähinnä nuorille, jotka ovat tehneet merkittävän läpilyönnin kuvittajina.

Pusa on löytänyt kuvituksessa oman vahvan tyylinsä, jonka lajista en osaa sanoa mitään. Kirja on kuitenkin kokonaisuudessaan taidokasta jälkeä, aina taitosta lähtien.

Tekstistä kertokoon seuraava esimerkki: Pera/ tunki tänne keväällä./ Se oli tullutkin jostain/ muualta/ ja puistatti meitä muita./ Syksyllä huomasin,/ että Pera on kissa./ Kissojahan me ollaan kaikki./ Jouluna sanoin Peralle,/ että tämä tuntuu kivalle.

Saattaa olla, että tästä taiteilijasta kuulemme vielä.

Share

5 comments for “Luovuus huokuu

 1. Onnea Kirsi Pusalle. Näyttää olevan taito hanskassa.
  Pitää hankkia kirja ja tutustua tarkemmin.

  Jouko Varonen

 2. Kirsti ei ole Kirsi -pieni korjaus sinulle Jouko. Tuulalla ja Jaakolla on Kirsi. Moikka vaan.

 3. Jokohan täällä saisi lentää? kirjoja on nyt myynnissä Värtsilän kylätalolla. Hinta 15 €/kpl.

  Kiitämme Kirstiä kirjojen lahjoituksesta kylätalon hyväksi!

  Värtsilän Pitäjäyhdistys ry/Värtsilän kylätalo
  puh.040-4627074, pitajayhdistys@vartsila.fi
  http://www.vartsila.fi

  ps. Toimitukset myös postitse!

 4. Haluaisin kiinnittää huomiota niin Värtsilän laaksossa kuin muuallakin Kirstin tekstiin: ”Pera tunki tänne keväällä. Se oli tullutkin jostain muualta ja puistatti meitä muita. Syksyllä huomasin, että Pera on kissa. Kissojahan me ollaan kaikki.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *