Presidentti Wärtsilässä

Onpa ollut väkeä!

Ihmettelin vuosikausia tätä edesmenneen kummitätini valokuva-albumissa ollutta kuvaa. Voisiko se olla Pälkjärveltä, josta täti oli kotoisin? Mikä ja koska on ollut tuo tapahtuma, joka on vetänyt paikalle tuollaisen väkimäärän? Voisiko kysymyksessä olla esim. hautajaiset? Kuva on ihan oikea valokuva, ei mikään postikortti. Albumissa eikä kuvan takana ollut minkäänlaista merkintää (niin kuin ei muissakaan kuvissa).

Toista vuotta sitten sain käsiini Benedict Zilliacuksen kirjan Wilhelm Wahlforsista, Wärtsilän voimamiehestä. Ja eikö vain yks kaks yllättäen tuo sama kuva putkahtanut esiin kirjasta. Kopioin kuvatekstin oitis valokuvan taakse ja näin se kuuluu: Wärtsilä täyttää sata vuotta 12.4.1934. Tässä presidentti Svinhufvud ohittaa Wärtsilän suojeluskunnan saattamana postin ja suojeluskuntatalon. Taustalla näkyy työläisasuntojen ryhmä, jota sanottiin Berliiniksi.

Kummitätini oli tapahtuman aikaan 28 -vuotias ja palveluksessa Wärtsilässä pankinjohtaja Hallbergilla. Mainittakoon vielä, että pälkjärveläinen isäni on aikoinaan ollut tekemässä Wärtsilän suojeluskuntatalon sisustustöitä.

Lissu Kaivolehto

2 comments for “Presidentti Wärtsilässä

  1. Olipa mielenkiintoinen kuva ja tarina näin itsenäisyyspäivän alla
    kun kaikki odottelemme näkevämme presidentinlinnan kutsut TV:ssä.

  2. Lissu Kaivolehto iloitsi hallussaan olevan valokuvan aiheen paljastumisesta. Lähteenä Benedict Zilliacuksen kirjoittama Wilhelm Wahkforsin elämäkerta. Olen lukenut sitä muutama vuosi sitten. Jäin ihmettelemään, miksi kirjassa ei kerrota WW:n suhteesta Värtsilän seurakuntaan. WW oli kirkkovaltuuston jäsen. Välirauhan aikana hän lahjoitti sekä yhtymän että omia varojaan seurakunnan jälleen rakentamista varten. Sotien jälkeen hänen johtamansa yhtymä osallistui nykyisen kirkon rakennuskustannuksiin.Kirkon vihkiäisjuhlassa hän yllätti juhlaväen ilmoittamalla, että yhtymän lahjoittaa kirkkoon urut.
    Elämäkertakirjassa on WW:n persoonaan jätetty iso aukko!!!
    kummastelee rovasti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *