Kenraalinkylän juhla

Muistelen aika monesti Kenraalinkylässä asumaamme aikaa. Itse en ole opettaja – olosuhteiden pakosta olin kotiäitinä, se tuntui jonkin aikaa tyydyttävän. Kun Joensuusta sinne muutettiin kesällä 1966, syksyllä syntyi vanhempi tyttäremme Tarja.

Kun pitkäaikainen ystäväni Annele laittoi kerran kirjeen minulle, siinä oli osoitteena Kuninkaankylä. Komea nimi sekin ja perille tuli. Olen sillä tavalla ihmeellinen ihminen, että aina olen viihtynyt siellä missä olemme asuneet. Marjoja kerättiin kovasti ja kutsuin Joensuun sukulaisetkin sinne marjaan, niitä kun oli ja he tulivat mielellään. Ryösiön rannassa uitiin. Kylässä käytiin ja ainakin Majoisessa marttaillassa, emäntä oli mukava ja kova nauramaan.

Voitte hyvin uskoa, että kyllä minäkin oikein ootin tuota koulun juhlaa. Se oli oikein hyvin järjestetty ja ilma suosi. Juhlaa varten kovasti touhusivat Mantsisen veljekset ja Majoisen Ilmari Joensuusta sekä Jaatisen Kalervo Kesälahdelta. Uskomatonta miten jaksoivat, monta päivää heiltä ”tärveltyi” ja vielä jälkisiivoukset ja raivaukset. Tilat olivat mieluusti luovuttaneet nykyiset rakennuksen omistajat.

Ohjelmapuolesta vastasivat tomerat naiset – entiset koulun oppilaat Liimataisen Sirpa (ent. Väyrynen) ja Väänäsen Vuokko, avustajana heillä oli ainakin meidän Seppo. Tytöt osasivat laulaa- olivat ns. koulussa pieninä tyttöinä. Koko esitys oli naisten suunnittelema. Kuisma Lipponen soitteli Ensio Immosen säveltämää musiikkia. Koulun ent. oppilaat ja opettajat eli miehet hoitivat juonnot, puheet ym. Kiitos heille kaikille. Vapaata seurusteluaikaakin jäi soppaa syödessä ja kahvia litkiessä.

Laitan tähän juttuun myöskin Martti Rosendahlin ottaman kuvan, mistä saa jonkinlaisen käsityksen vierasmäärästä. Se oli otettu vanhemman koulurakennuksen edustalla. Väkeä oli. Olihan siellä Variksia, Väyrysiä, Immosia, Partasia, Tarvaisia, Majoisia, Hämäläisiä, Vilokkisia, Jaatisia ja Ahoja ja monia muita. Opettajista mainittakoon Havukaisen Marja-Liisa ja Asko Pesonen.

Mirja Pusa

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *