Rajan tältä puolen

Maalla on mukavaa - auringonlasku Patsolan vaaran taakse. Kuva EJ

Kyllä maalla on mukavan viihtyisää – täällä Tohmajärven Patsolassa, missä olemme eläneet jo pitkän tovin yli 30 vuotta. Ensin tulimme Joensuusta Kenraalinkylään, sieltä Tohmajärven Kemieen ja siellä kerrostaloon ja pitkäksi aikaa palotalolle, missä sai katella mihin suuntaan paloautot lähtivät – lapsista sekin oli jännää.

Palotalolta tiemme kulki Värtsilän Patsolan koululle Se oli ymmärrettävää, kun työmmekin oli Värtsilässä. Tämän jälkeen oli kova pohtiminen oman talon rakentamisesta – minne ja millainen. Nyt asumme metsän keskellä puutalossa. Onneksi maantie on ihan vierellä ja linnut pihassa. Karhua en ole vielä nähnyt , mutta kettu kulki rauhallisesti pihalla. Yhtenä aamuna kaksi pyytä oli samoissa kohdin – komeita nekin. Heti soitin Paavolle (lastenlapsi) Espooseen.

Paavo ei ole kovin kiinnostunut luonnosta, vain peleistä, mutta siitä huolimatta veimme hänet myöskin Kolin mahtaville kukkuloille retkelle. Ahvenisen ihanalla näköpaikalla joimme Vienon (sedän yli kaheksankymppinen hyväkuntoinen leskirouva) piirakkakahvit. Paavo -poika sai kioskilta limsaa ja jäätelöä. Sääkin meitä suosi. Menomatkallakin piti syödä Kolinportilla, jotta Paavo jaksoi vaarin kanssa nousta tälle kuuluisalle paikalle, missä taiteilijat ovat käyneet ikuistamassa mäntymaisemaa ja Pielistä.

Joskus nuoruudessa kävin montakin kertaa Kolilla, koulun kanssa tai ystävien. Suosittelen kansallispuistoa kaikille joko kesällä, syksyllä tai talvella. Hiihtäminenkin onnistui noilla hurjilla laduilla. Nyt ei enää tahdo onnistua oikein mikään. Sentään jotain.

Pusan Mirja

2 comments for “Rajan tältä puolen

  1. Kiitos Mirja Kolin mainostamisesta! Heti tuli mieleen, että eipä ole tullut meidänkään kuopusta siellä kansallispuistossa käytettyä. Täytyy korjata asia pikimmiten, viimeistään ensi keväänä.

  2. Mielenkiintoinen teksti, Patsolan koulun historia kiinnostaa , milloin rakennettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *