Joutsen ja hanhi

Pyhäjärvellä laulujoutsen ja kanadanhanhi olivat kesän ajan ylimpiä ystävyksiä, hyvä etteivät porukassa pesimään ryhtyneet. Kuva EJ

Metsästäjät ovat muutaman kerran tehneet aloitteita joutsenen metsästämisestä. Tällä kertaa perusteena on, että joutsen olisi syynä metsähanhien vähäisyyteen. Joutsenen väitetään karkottaneen hanhet pesimäpaikoiltaan.

Tutkimustietoa väitteiden ja aloitteiden tueksi ei ole olemassa. Ja vaikka olisikin, ennen joutsenten metsästyksen aloittamista pitäisi ajatella kaksi kertaa.

Joutsen on Suomen kansallislintu, joka 1950-luvulla pelastettiin maassamme sukupuutolta. Se herättää suuria tunteita laajoissa kansalaispiireissä. Joutsenten ampuminen ei kovin hyvää peeärrää metsästäjille toisi, jo pelkkä puhuminen siitä herättää pahaa verta.

Värtsilän näkökulmasta katsottuna kumpaakaan lintua ei täällä pesivänä kovin monta paria tavata. Ohilentäjiä sen sijaan on keväin syksyin. Metsähanhilla on tuskin yleensäkään kovin suurta merkitystä metsästyskohteena, suurelle yleisölle koko lintu on melko tuntematon. Joutsenella sensijaan on suuri symboliarvo, mutta kummallisen sitkeästi halukkuus sen saalistukseen elää metsästäjäpiireissä.

Mahdolliseen metsähanhikatoon on helppo esittää monenlaisia syitä. Soitten ojitus on tuhonnut pesimäpaikkoja, ja myös pyyntiä pidetään ylimitoitettuna. Sen rajoittaminen voisi olla hyvä tapa vahvistaa kantaa.

1 comment for “Joutsen ja hanhi

  1. Olet ”vanginnut” kuvaan olennaisen:) Upea kuva!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *