Lukuvinkkejä

Jouko Varonen.

Syksyn ja talven mittaan on aikaa viritellä lukupuuhia. Siltä varalta, että kaikki Värtsilää sivuavat kirjat on jo tullut luettua, tarjoaa Värtsi muitakin kirjavinkkejä. Värtsiläläislähtöinen kirjailija Jouko Varonen on lupautunut esittelemään yleisempiäkin lukuelämyksiä, ensimmäisenä tänään uusimman Harjunpään. Varoselta saanemme jatkossa myös Värtsilään liittyviä kirjoituksia. Samoin jatkuu sarjamme, jossa esittelemme paikallista kirjatuotantoa.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Rohkeaa kuvausta

Matti Yrjänä Joensuu: Harjunpää ja rautahuone, Otava 2010

Joensuun uutuus on rohkeinta Harjunpäätä, mitä on luettu. Hän kuvaa rakkauden ammattilaisen elämää ja rakastumista varmoin ottein. Niinpä Joensuun kerronnassa on aimo annos herkkyyttä myös ihmiskuvauksessa ja poliisimiehiltäkin löytyy herkkä sisin.

Kolmikymppinen Orvo, kielletyn rakkauden hedelmä, tekee työtä hierojana, mutta häneltä onnistuvat myös seksikeikat, joiden luonne menee joskus arveluttavaksi. Nainenkin osaa nimittäin olla julma miehelle, joka myy rakkautta. Toki hinta on sitten kolminkertainen, mutta kuitenkin.

Joensuun tyyliin kuuluu, että rikollisten elämän kipupisteet puidaan siinä missä poliisienkin. Niinpä joskus tuntuu, että tilanne kääntyykin päälaelleen. Orvon rakkaus rullatuolityttö Neeaan on herkkää ja Joensuu käyttää paljon tilaa tämän suhteen kuvaukselle.

Kun puhutaan vakavasti kaunokirjalliseksi luokiteltavasta rikoskirjallisuudesta, tulee Joensuun nimi eittämättä esille. Hänen esikuviaan ovat esim. kuulut ruotsalaiset rikoskirjailijat Sjövall ja Wahlöö. Kun lukee Joensuun kirjaa tuntee olevansa inhimillisen ja herkän kirjoittajan matkassa. Niinpä karmivammatkin kohtaukset mieltää asiaan kuuluviksi ja kokonaisuuden kannalta tärkeiksi.

Eräänä onnettomana yönä Orvo joutuu vaikeuksiin ja Neea ei kestä yksinäisyyden paineita. Lisäksi Orvolle kasautuu paineita myös murhan tiimoilta. Kirjan jännitteen kannalta Orvon ja Neean suhteen kuvaus on tärkeä. Itse lueskelin kirjaa parin viikon ajan ja nautin Joensuun tyylistä käsitellä vaikeita asioita. Harjunpää -kirjojen myötä ovat muutkin rikoskirjailijat oivaltaneet asioiden sisäistämisen tärkeyden pintajännitteen sijaan.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *