Tehdasturmia 1800-luvulla

Wärtsilän rautatehtaalla sattui vuonna 1870 kuukauden sisällä kaksi suuronnettomuutta, joissa kuoli seitsemän henkilöä. Näin ovat tienneet kertoa aikansa sanomalehdet, joita on tutkaillut Jukka Laurimo. Tämä kirjoitus perustuu hänen lehtiartikkeliinsa.

Ensimmäinen turma oli syyskuussa ja toinen lokakuussa. Ensimmäisessä palossa menehtyi kaksi ja toisessa viisi miestä.

”Hirmuinen ja kauhea onnettomuus tapahtui taas eilesaamulla Wärtsilän ruukin masuunihuoneessa. Samalla tavalla kuin kuukausi takasi, leimahti tuli taas uunista niin ankarasti, että koko huone oli yhtaikaa tulen wallassa. Kaikki sammutuspuuhat oliwat turhat siksi kunnes tämä komea huone oli kiviraunioiksi muuttunut”, uutisoi sanomalehti Hämäläinen. ”Waan se oli surkeata kuin wiisi työmiestä jotka oliwat sen yläkerrassa löysivät hautansa tässä hirwittäwässä liekissä.”

Lähes päivälleen 11 vuotta aikaisemmin koko tehdas oli kärsinyt huomattavia vaurioita tulipalossa. Lokakuun 26. päivänä 1859 syttyi palo koneenosia valettaessa. Tästä kertoi Sanomia Turusta –lehti: ”Walaissa oli niin paljon kaasua noussut huoneeseen, että se silmänräpäyksessä sytytti tuleen kaikki mitä rakennuksessa oli puusta. Tulen voima oli niin hirmuinen, että työväki pääsi tuskalla pakoon, eikä ennättänyt rakennuksesta pelastaa mitään.”

1 comment for “Tehdasturmia 1800-luvulla

  1. Tässä historiaa 10 vuoden ja 150 vuoden takaa. Niin se aika kuluu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *