Niiralaan huomiota

Niiralaan on kiinnitetty huomiota Keski-Karjalan tuoreessa turvallisuussuunnitelmassa, liikkuuhan siellä rajanylityspaikan takia huomattava määrä ihmisiä, autoja ja vaarallisia aineita. Mitenkään erityiseksi uhkaksi turvallisuudelle sitä ei ole nostettu, vaan sellaiseksi on suunnitelmassa nimetty ihmisten syrjäytyminen.

Onhan syrjäytyminen tietynlainen uhka ja riski, muistettakoon vain kouluampumistapaukset. Toivottavasti uusi suunnitelma ei jää hyllyille pölyttymään Niiralankaan osalta. Se on sentään itärajan neljänneksi vilkkain rajanylityspaikka, mutta sinne johtava maantie on surkean kapea ja mutkainen. Suuremmilta onnettomuuksilta on selvitty hyvällä tuurilla.

Vaikka vaarallisia aineita kuljettavien rautatievaunujen määrä on vähentynyt, on muistettava, että jo yhden vaunun vuotaminen voi muodostaa melkoisen uhkan. Viranomaiset ovat varautuneet onnettomuuksien torjuntaan. Julkiseen tiedottamiseen tavallisille kansalaisille olisi kiinnitettävä huomiota. Malliksi ei kelpaa VR. Sen linjana viime keväänä näytti olevan ammoniakkivuodon salaaminen jopa valehtelemalla, että käynnissä on harjoitus, johon toimittajan pääsy on kielletty.

Ennakoiva valistus vakinaisille ja kesäasukkaille ei ole hätävarjelun liioittelua, vaan viranomaisten velvollisuus. Ihmisillä on oikeus tietää, miten toimia ja suojautua, jos sittenkin jotain tapahtuu kaikista varotoimista huolimatta. Rajan pinnassa joudutaan aina ottamaan huomioon sekin mahdollisuus, että jotain tapahtuu Venäjän puolella.

Share

2 comments for “Niiralaan huomiota

  1. No onhan nämä asiat tärkeitä, mutta minun mielestä pitäisi kiinnittää myös enemmän huomiota kotiterroriin. Sodan käyneet
    olivat henkisesti sairaita ja vaimo ja lapset saivat kokea
    uskomatonta henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Sama jatkuu sukupolvesta toiseen. Susirajalla kun on sääntö, että neljän
    seinän sisällä taahtuvaan ei kajota. Sota ei pääty yhteen sukupolveen.

  2. Albert,

    perheväkivalta oli melko paljon esillä 55-sivuisessa turvallisuussuunnitelmassa. Perheet tuntuvat jaksavan huonosti, mihin on varmasti muitakin syitä kuin sodan muistot. Koulukiusaaminen, alkoholi ja huumeet ovat suunnitelmassa tapetilla. Värtsilän kannalta mielenkiintoisia ovat myös tekstit monikulttuurisuudesta, sen kohtaamisesta nykypäivänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *