Myrkyt hallinnassa?

Fosforia torjuttiin Niiralassa vuonna 1982.

Niiralan rajanylityspaikka aiheuttaa vaarallisten aineiden rautatiekuljetusten vuoksi ja liikennevirtojen lisääntyessä maanteillä entistä suuremman onnettomuusriskin. Näin kerrotaan äskettäin laaditussa Keski-Karjalan turvallisuussuunnitelmassa.

Liikenne rautateillä on laskenut huippuvuosien 3 600 tavarajunasta reiluun tuhanteen junaan vuodessa. Niiralan kautta kulkevista aineista on vaarallisin ammoniakki. Niin ikään junissa kulkee nesteytettyjä kaasuja, kuten happea, typpeä, argonia ja propaania, sekä nestemäisiä aineita, kuten fenolia, muurahaishappoa ja öljytuotteita.

Pelastuslaitos on turvallisuussuunnitelman mukaan varautunut eri onnettomuustyyppeihin kouluttamalla henkilöstöään ja muita yhteistyöviranomaisia.  Niiralan rata-alueen pelastussuunnitelma on päivitetty ajan tasalle tänä syksynä. Pelastuslaitoksen, VR:n, tullin ja rajavartioston yhteisiä harjoituksia pidetään kolmen vuoden välein. Tällöin on yhteistyötä myös Venäjän viranomaisten kanssa.

Turvallisuussuunnitelmassa todetaan, että ”lisäksi on valistettava alueella olevaa väestöä oikeaan toimintaan ja suojautumiseen onnettomuustapauksessa”. Niinikään alueen hälytysjärjestelmä ja operatiivinen kalusto on suunniteltava ja hankittava onnettomuusuhkien torjuntaan soveltuviksi. Hälytysajoneuvokalusto ja rajanylityspaikka on varustettava tarpeellisella henkilöiden suojavarustuksella.

Onnettomuuksien ehkäisemisessä ja ennen kaikkea onnettomuuksissa tiedottamisessa on suunnitelman mukaan avainasemassa yhteistyö Venäjän viranomaisten kanssa, jolloin esimerkiksi Venäjän puolella tapahtuvista onnettomuuksista saadaan ajoissa tieto Suomen puolelle.

Niiralassa saapuu maahan 21 000 kuormattua rautatievaunua. Vaarallisten aineiden lisäksi kulkee mm. koksia, puuta ja romua. Viennin puolella liikkuu 1 700 vaunua, joissa on pääasiassa koneita ja laitteita.

Vaaralliset aineet aiheuttivat viimeksi mittavan hälytyksen viime keväänä, jolloin eräästä vaunusta ”tupsahti” ammoniakkia. Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen totesi turvallisuussuunnitelman esittelytilaisuudessa torstaina, että vaunut ovat nykyään takavuosia huomattavasti paremmassa kunnossa.

Tilaisuudessa kannettiin huolta Niiralaan johtavan maantien kapeudesta ja kunnosta. Rajan ylittää noin 950 000 henkilöä vuodessa, 45 000 kuorma-autoa ja 450 000 henkilöautoa. Vaarallisia aineita ei maanteitse liiku, vaan puuta eri muodoissaan sekä paperia. Vienti muodostuu paperista, kartongista, sellusta, koneista ja laitteista sekä jonkin verran maaleista ja liuottimista valmiissa pakkauksissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *