Muistojen Värtsilä

Liisa Lukkarinen – Risto Turunen (toim.): Muistojen Värtsilä, Värtsiläisten Seura ry 2009, 186 sivua.

Onpa osuva ja naseva nimi kirjalla, tuli ensimmäiseksi mieleen, kun pitelin Värtsiläisten Seuran melko tuoretta aikaansaannosta hyppysissäni. Kannessa oleva kuva Vanhasta Värtsilästä herättää monessa lukijassa muistoja.

Kun Helsingissä toiminut, nyttemmin jo toimintansa lopettanut seura sai suurin ponnistuksin aikaan oman muistelmateoksensa 1980-luvun alussa, voisi helposti aprikoida, että jokohan loppuivat muistelot. Eikö mitä, nyt on pantu vielä paremmaksi Joensuussa toimivassa seurassa. Uusi teos ilmestyi parahiksi Värtsiläisten Seuran 30-vuotispäivän kynnyksellä.

Tällainen kirja ei ole koskaan läpihuutojuttu, vaan suuritöinen urakka. Liikkeelle on saatu melkoinen määrä kirjoittajia, lähes 30. Ehkä tähän on osuutensa vuonna 2006 järjestetyllä kirjoituskilpailulla. Sen antina saatiin henkilökohtaisia Värtsilä-muistoja tallennettua myös Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran elämänkerta-arkistoon. Teoksessa on runsaasti perhealbumeista löydettyjä kuvia, jotka kirjan myötä muuttuvat ikään kuin yhteisiksi. Värtsiläläiset ovat näköjään hankkineet aikoinaan runsaasti myös yleiskuvia kotiseutunsa näkymistä.

”Tämä teos ei ole historia. Sen kohde kyllä on vuosikymmenien takaisessa menneisyydessä, mutta Muistojen Värtsilä on ennen muuta teos henkilkohtaisista, joskus hyvinkin yksityisistä muistoista. Se kertoo niistä tunnoista, mitä syntymäseutu, lapsuuden ja nuoruuden kotiseutu tänä päivänä menneisyyden kokijoissa herättää. Muistojen Värtsilä on ihmiskohtaloita ja elämän tarinoita, jotka vuosikymmenten saatossa ovat kiemurrelleet kuin Jänisjoki konsanaan. Ne ovat kertomuksia, joissa on samaa avaruutta kuin Selkäkylien ja Kilovaaran yli kaartuvassa taivaassa”, toteavat toimittajat esipuheessa.

Joskus traumaattisiltakin tuntuvia muistoja on aika epäilemättä kullannut. Niiden purkaminen paperille tekee hyvää ihmiselle. Lapsuutensa ja nuoruutensa Värtsilässä viettäneille Muistojen Värtsilä on arvokas teos, mutta eräänlaisena aarrearkkuna sitä voi pitää sellainenkin, joka haluaa tutustua asuinpaikkansa menneisyyteen.

Sisällysluettelon otsikot kertovat paljon: Yrjä Vänttisen puheita, Värtsilää 1930-luvulta, Vuorineuvos Wilhelm Wahlforsista, Vanhan Värtsilän kaupat, Tarinaa talvisodasta, Sääperin rannalta Helsinkiin, Raja on kohtaloni, Matka luovutettuun Värtsilään… Siinä muutama satunnainen otanta monipuolisesta sisällöstä.

Värtsiläiset ovat saaneet aikaan teoksen, jollaisia toivoisi tulevan enemmänkin, mahdollisimman monelta paikkakunnalta. Tällaisia muistelmia usein vaivaavalta pateettisuudeltakin on vältytty. Kirjaa on saatavana Värtsiläisten Seuralta Joensuusta.

2 comments for “Muistojen Värtsilä

 1. Sain kirjeen Joensuusta tänään jossa minulle kerrottiin kirjasta. Äidistäni, Helvi Kettusesta, on kuva sivulla 156. Sain kirjeen mukana valokuvan joka kirjassa on. Onko mahdollista tilata kirja tänne Tukholmaan jossa asun. Äitini ja isäni Uuno Kettunen kertoivat muistojaan Värtsilästä mutta en valitettavasti ikinä päässyt käymään siellä. Nyt kun vanhempani ovat poissa ei tule käytyä Karjalassa. Jos on mahdollista tilata niin maksan etukäteen kirjan ja postikulut kun saan tietää minne rahat lähetän. Olisi tosi mukava omistaa muistojen kirja. Kiitos etukäteen. Terveisin Uunon ja Helvin tytär Anitta

 2. Anitta Siltalalle tiedoksi:
  Kirjaa voi tilata Esim: Seuramme Sihteeriltä:
  Liisa Lukkariselta tai muilta johtokunnan jäseniltä:
  Tässä kotisivumme osoite josta löytyy tarkemmat tiedot:
  http://www.vartsilaistenseura.fi
  Terveisin Seuran plsta:Ilmari Majoinen
  Hyvää jatkoa myös sinne Tukholmaan ja Joulun odotusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *