Pieni on suurta

Saarivaara soi on Värtsiläpäivien ohella kesätapahtuma, jolle on toivotettava menestystä ja pitkää ikää. Tällaiset ovat ihmisen kokoisia tilaisuuksia, joilla on tärkeä antinsa kävijälle.

Vieläkin pitää ihmetellä, miten Saarivaaraan oli saatu kolme maan eturivin dekkarikirjailijaa. Yleensähän etelän metropoleissa majailevat kirjailijat eivät edes vaivaudu vastaamaan täältä provinsseista kuuluviin kutsuihin. Kokemusta tästä on.

Saarivaaraa ja Värtsilää yhdisti tässä tapauksessa ikioma runoilijamme Martin Staffan, joka toimi tapahtuman tuottajana. Sellainen käsitys jäi, että hänen henkilökohtaisilla kontakteillaan oli ainakin osittain osuutta kirjailijoitten tuloon.

Rajanpinnan suhteellisen pienillä tapahtumilla on oma taikansa. Saarivaarasta lähti edellispäivänä ortodoksinen ristisaatto vaeltamaan jalkaisin ja kirkkoveneellä kohti Pörtsämön erämaakalmistoa. Muutama vuosi sitten osallistuin tähän ainakin fyysisiä voimia vaativaan retkeen. Henkinen anti kohosi melkoisesti plussan puolelle. Tunnelmia on vaikea kuvata sanoin, eikä valokuvakaan pysty kaikkea kertomaan.

Ristisaatto on kulkenut sitkeästi vuodesta toiseen, satoi tai paistoi. Sitä ei ole enemmälti mainosteltu. Ehkä se on tarkoituksella haluttu pitää puitteiltaan pienimuotoisena.

Share

2 comments for “Pieni on suurta

 1. Kiitos Erkki tästä selostuksestasi;)))

  Mieleeni jäi manan majoille siirtynyt blogisi Kiteeläistä, jossa
  oli hieno kuvareportaasi ristisaatosta; oli paljon myös muuta tietoa näistä rajakarjalaiskylistä. Kepeät mullat niiden juttujen muistolle <3

  Kepeät mullat niiden muistolle, ja anteeksi jos tuon ikäviä muistoja mieleesi ;=(

 2. Aili Nupponen,

  nuo ristisaattokuvat olivat viime viikonvaihteessa nuorisoseuratalon seinällä niin ristisaaton kuin Saarivaara soi -tapahtuman ajan.

  Kiteeläistä -blogista: aika aikansa kutakin. Minkäänlaisia ikäviä muistoja se ei tuo mieleeni, päinvastoin. Blogin nimi piti vaihtaa, kun muutin Värtsilään. Välillä oli tauko, kun työstin novellikokoelmaani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *