Mansikka kypsyy

Thaimaalaiset poimivat mansikan alkusatoa Niiralassa. Vähitellen tulee väkeä lisää rajan takaa. Kuva EJ

Niiralassa kerättiin perjantaina mansikkaa kolmatta päivää. Mansikkayrittäjä Marita Vilen kertoi, että ajankohta on normaali. Edellisvuonna aloitettiin 10. päivän tienoilla. Vilenin marjatilalla on mansikka-alaa kaksi hehtaaria.

Marita Vilen myhäilee: mansikan laatu on hyvä.

”Laatu on hyvä, marjasta tulee makea näin aurinkoisella säällä. Vesisadetta kaipaillaan jo, sillä helle haihduttaa paljon. Kovin rankkaa ukkoskuuroa ei kuitenkaan tarvitse tulla, eikä varsinkaan rakeita.”

Vilenin kaikki mansikat ovat Polkaa, jotka menestyvät hyvin. ”Viime talven pakkasilla taimia meni jonkin verran, mutta suurempia tuhoja ei tullut. Kevään ensimmäisissä kukissa oli nappipäitä, mutta muuten eivät hallatkaan haitanneet.”

Sesonki kestää noin kuukauden. Osa mansikoista on kesäkuussa istutettuja, joten ne ovat vasta kukalla. Tällä hetkellä poimimassa on kolme paikkakunnalla asuvaa thaimaalaista sekä yksi venäläinen opiskelija. ”Joukko lisääntyy vähitellen. Meillä on perusporukka ollut kymmenen kahta puolta. Viiden viimeisen vuoden aikana melkein kaikki ovat olleet samoja, Lahdenpohjan seudulta tulevia poimijoita.”

Tilalla on viljelty mansikkaa vuodesta 2003. Sato menee Tohmajärvelle kauppaliikkeeseen, ja myös tilalta myydään. Mansikan viljelijöitä ei Värtsilässä ole kovin monta. ”Se on aika työteliäs marja.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *