Upea Jänisjoki

Melonnan hurmaa Jänisjoella. Kuva EJ

Usean kunnan ja kylän läpi virtaileva Jänisjoki on upea kesäaikaan. Sen  kolme latvajokea yhtyvät Loitimojärvessä Tuupovaaran suunnalla, mistä joki jatkuu kohti Tohmajärven pitäjää ja Värtsilän laaksoa, jonka oleellinen osa se on. Vedet virtailevat valtakunnan rajan ylitse Jänisjärveen ja edelleen Laatokkaan.

Joki tunnetaan melontareittinä. Tähän kelpaavia osuuksia on parisataa kilometriä. Välillä on useita koskia, joista osassa on voimalaitos. Varrella on laavujen ja tulisijojen verkosto. Monet koskista sopivat urheilukalastukseen. Rantoja kiertelee 38 kilometrin mittainen Jänispolku Värtsilästä Vatalaan.

Värtsilän pitäjäyhdistyksen nettisivuilla kuvagalleriassa on Eira Varosen ottamia valokuvia Jänisjoesta. Sivuille pääsee viereisistä Värtsin linkeistä. Sieltä löytyy myös Jänisjoki-video.

Eira on Kouvolan lähistöllä asuva entinen värtsiläläinen. Hän hoitelee pitäjäyhdistyksen nettisivuja harrastuksenaan ja viettää vapaa-aikojaan sekä lomiaan paljolti entisellä kotiseudullaan. Kuvaajan mielestä Jänisjoella on melkoinen arvo Värtsilän kylälle, vaikka joki on paikallisia asukkaita niin lähellä, ettei sitä aina huomatakaan.

7 comments for “Upea Jänisjoki

 1. Hei VÄRTSI verkkolehti, Erkki ja kumppanit, verkkolehden tekijät sekä te kaikki tämän hienon ja uuden verkkolehden lukijat! Olisi kiva tietää joitain kävijä/lukijamääriä sivuillanne. Ne ovat varmasti mukavasti kasvussa!

  Jänisjokea ei voi koskaan mainostaa liikaa! Mitä olisi Värtsilä ilman sitä? On se niin komea elementti, jylhien vaaramaisemien, hiljaisesti virtaava ”halkoja”.

  Verkkaisesti ja vaatimattomasti, ainakin Värtsilän kylän kohdalla tämä jokemme virtaa kohti valtakunnanrajaa, ohi tullin ja rajatarkastuksien, tuttuna ja luotettuna kulkijana kohti päämääräänsä.

  Läpi Karjalan mutkittelee ja kiemurtelee, ja vauhtiakin virtaus saa naapurin puolella koskien kuohuissa. Jatkaa matkaansa Jänisjärven kautta kohti Laatokkaa, ja minne ikinä sieltä vedet virtaavaakaan, nämä ”meidän” Jänisjokemme vedet. Ja vettä riittää, onneksi, ei ehdy tämä arvokas luonnonvaramme; vesi Jänisjoessa.

  Tarkennuksena jutun tekstiin, asun Kouvolassa, Valkealan kylällä. Matkaa Kouvolan keskustaan on n. 7 km.

  Kouvola ja Valkeala, sekä em. lisäksi Anjalankoski, Elimäki, Jaala, Kuusankoski, eli yhteensä kuusi Pohjois-Kymenlaakson kuntaa, yhdistyivät vuoden 2009 alusta.

  Nykyisten kylien, entisten kuntakeskuksien kuten mm. Valkealan palvelujen alasajo on käynnissä uuden suurkaupungin taholta, valtakunnallisesti tutulla tyylillä, kuten muidenkin yhdistyneiden kuntien, kautta koko Suomen. Sama meininki myös siellä, kuin täällä Keski-Karjalassa…

  Keskitetään, lakkautetaan tai siirretään, pistetään ihmiset ainakin liikkumaan…

  On se joki ilonani siellä Kouvolassakin, Kymijoki. Se alkaa Kymijoen vesistön pääjärvestä Päijänteestä ja laskee Suomenlahteen viitenä suuhaarana.

  Mukavaa kesää kaikille ja menestystä meidän ikiomalle VÄRTSI verkkolehdelle!

  T: Eira

 2. Eira,

  kiitos kommentista ja kirjoittelehan toistekin. Värtsi yrittää olla jonkinlainen vastaisku palvelujen alasajoon, jonka kuntaliitos täällä näköjään sai aikaan. Toivottavasti pystymme edes mielialoja hieman kohentamaan. Tietyille tosiasioille ei enää mahda mitään, meidän on entistä enemmän omilla toimillamme yritettävä vaikuttaa siihen, että elämä pysyisi Värtsilässä virkeänä.

  Suuret lukijamäärät eivät ole meille tavoite tai elinehto. Tuskin niillä pääsemme ylpeilemään. Tavoitteet ovat aivan muualla. Määriä tietysti mittaamme ja saatamme niistä tulevaisuudessa kertoakin.

 3. Nostetaanpa tämä Jänisjoki juttukin Värtsin arkistosta uudestaan framille, näin kommenttien muodossa.

  Tätä vuonna 2009 kuvattua videota Jänisjoesta Sikkerin sillalta Värtsilän sillalle on katsottu YouTubesta jo reilut 4600 kertaa. Se on melkoisen paljon! http://www.youtube.com/watch?v=QovSM15AKVA

  Idea: Jänisjokea Värtsilän alueella ”risteilevä” jokilaiva/”jokipaatti” puuttuu edelleen! ”Saunapaattikin” olisi kova sana! Kiinnostaisi varmasti! Jänisjokea ei voi mainostaa koskaan liikaa!

 4. Olen joissakin muissa yhteyksissä sanonut meidän Itä-Suomalaisten hukanneen melontaretkeilyn. Meillä on siihen runsas jokien ja järvien ketjusto ja upeat maisemat. Yhdellä kaukoitään suuntautuvan lomamatkan hinnalla hankkii asiallisen melontaretkeilykaluston ja harjoittelemalla tarvittavan taidon. Melonta on myöskin hyvää kuntoakohottavaa liikuntaa ja sitä voi harrastaa silloinkin kun jalkojen nivelet eivät juoksemisesta tykkää.

 5. Jänisjoki on mitä upein joki!

  Se kannattaa kokea kaikkina vuodenaikoina. Jo sulan aikaan joki muuttaa muotoaan valtaisasti – alkukesän vehmaudesta syksyn väriloistoon…

  Melomalla vaikkapa Vääräkoskelta Värtsilään saa aikaan hienon päiväretken, matkalla on muutama laavu joissa pääsee retkikahville ja eväspussin kimppuun!

  Olisikohan ensi vuoden Värtsiläpäiville kiinnostuneita melojia aina pikkuryhmään asti? Allekirjoittanut voisi toimia porukan vetäjänä, Sinilintu vuokraa kanootteja varusteineen ja hoitaa kuljetuksia.

 6. Eero-Matilla on hyvä idea josko sitä meloisi jänisjoellä joko yksin tai porukassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *