23 comments for “Viikon puheenaiheet vko 31

 1. lintunen
  30.7.2018 at 15:09

  Eksyin kirkkoherramme blogille ja luin sieltä mielenkiintoisen tarinan otsikolla ”Pääsiäisen iloa Värtsilän kirkossa”. Juttu oli kirjoitettu 1.4.2018 klo 10.42: – ”Pääsiäisaamun messu oli poikkeuksellisesti Värtsilässä, jotta värtsiläläisilläkin olisi mahdollisuus osallistua tähän jumalanpalvelukseen lähietäisyydellä. Valitettavasti harva Värtsilän ”pitäjän” asukas oli paikalla…”

  Kopsasin tämän Värtsiin sen vuoksi, että sana pitäjä on sitaateissa. Taidan olla ainoa – kirkkoherramme lisäksi – joka käyttää sanaa pitäjä Tohmajärven kunnan itäisestä alueesta, jossa on Niiralan rajanylityspaikka.

  No, niin, onhan Tohmajärvellä ”rajattomat mahdollisuudet”. Värtsilässä se on huomattu mm. siitä, että eri puolilta maata on annettu lahjoituksia kirkkomme maalausta varten. Seurakunnallekin tuli – ”mahdollisuus” – hakea Kirkkohallitukselta avustusta. Vaadittava omarahoitusosuus kerättiin ”kolehdeilla” – ja kotiseuturakkauden voimalla.
  Kolehteja oli monenlaisia, mielikuvituksen tuotteita kaikki. Hyllyssä on vielä tarjolla seitsemän Värtsilässä syntyneen – ja vielä elossa olevan – papin mietteitä messusta. Kirjaa ”Papit made in Värtsilä” saa 5 euron alennushintaan kylätalolta. On hyvä koota varoja vielä senkin jälkeen, kun on saatu kasaan tuo seurakunnan omarahoitukseen ilmoitettu euroläjä.

  Niin että – värtsiläiset ja kohtuuetäisyydellä muutkin sunnuntaiaamuisin unesta heräävät – muistakaa kun messu on ”poikkeuksellisesti” Värtsilän kirkossa: kerran kuussa kirkossa – TARPEEN VAATIESSA USEAMMIN. Tapakristillisyys on ihan hyvä tapa olla ihminen.

 2. Nyt metsä kirkkoni olla saa
  30.7.2018 at 17:01

  Ei se yläkerran ukko kirkossa käyntiä vaadi!

 3. Tuula Turunen
  30.7.2018 at 17:55

  No ei vaadi yläkerran ukko, ei vaadi.

  Mutta jos kansa vaatii, että aikanaan rakennettu kirkko, Värtsilän pitäjän ”melkein ainoa” julkinen rakennus saisi olla arvonsa mukaisessa kunnossa, niin soveliasta olisi sitä myös käyttää. Ja kansahan vaatii, ja sitä vaatii myös historia ja ”moraali”. Sen verran lie ”nykyaika” velkaa aiemmin eläneille, että jotakin rakennettua säilyy tuleville eläjille. Sama koskee muitakin ”vanhoja” rakennuksia. Ei jätettäis lahoamaan purettaviksi. Jos rakennusten käyttötarkoitus joskus muuttuu, on ”entinen” mukana kuitenkin.

 4. lintunen
  30.7.2018 at 18:36

  Ei vaadi, vaan ihminen – Jumalan kuva ja luoma – tarvitsee.

 5. Esko Tarvainen
  30.7.2018 at 20:59

  Viikonloppu kului Neste Rallissa. Nopeus ja autot ovat eri luokkaa, mitä ne olivat 70-luvulla Itärallissa. Nuoruuden ralli into sai uuden ilmeen.

 6. 31.7.2018 at 9:56

  Olen seurannut päivittäin näitä kirjoituksia,siellä on paljon hyvää joukossa.Mutta tänään luin jotain sellaista ,joka ei kuulu tähän lehteen,kenenkään luettavaksi.Älkää hyvät ystävät nimitelkö kaiken maailman luojaa,Hän on ansainnut kunniotuksen jokaiselta luodultaan.Niinkuin Erkki mainitsi, ei Hän vaadi sinulta kirkossa käyntiäsi.Jokainen saa olla ja elää niinkuin itse haluaa, kun vaan muistaa että jokaisesta sanastasi on sinun tehtävä tili Hänen edessään.Silloinkun sinun aikasi tulee täyteen tapaat Hänet Hänen kirkkaudessaan,ei ukkona vaan kaikkivaltiaana Jumalana.Ihminen on aina ollut Jumalaa vastaan,mutta kun Hän nostaa sinun ruumiisi lämpöä muutaman asteen, heti alkaa huuto apua,samalta Henkilöltä jota on elämänsä ajan kiertänyt,ja nimitellyt.

 7. Eira
  31.7.2018 at 21:08

  Muihin ulottuvuuksiin välillä jos maailma on joskus liian pieni!

  Tänä yönä: Mars näkyy taivaalla kirkkaan oranssina
  ANTTI KIRKKALA | 31.07.2018 | 12:35- päivitetty 31.07.2018 | 14:30
  Maa ja Mars ovat tällä hetkellä harvinaisen lähellä toisiaan.

  Mars on tänään harvinaisen lähellä maapalloa eli vain noin 62,4 miljoonan kilometrin etäisyydellä. Planeetat olivat edellisen kerran yhtä lähekkäin 15 vuotta sitten.

  NASA:n mukaan punainen planeetta tulee näyttämään tänään erittäin kirkkaalta ja punertavan oranssilta, minkä vuoksi sen voi havaita myös paljain silmin. Planeetan piirteitä voi erottaa pienelläkin kaukoputkella.

  Maan ja Marsin kiertoradat ovat lähimmillään noin 54,6 miljoonan kilometrin päässä. Punaiselle planeetalle suuntautuvat avaruuslennot ajoitetaan yleensä kahden vuoden välein tapahtuvien oppositioiden aikaan, jolloin maapallo on Marsin ja auringon välissä.

  Vuonna 2003 Mars oli noin 55,7 miljoonan kilometrin päässä eli lähimmillään 60 000 vuoteen. Seuraava vastaava hetki koittaa vasta vuonna 2287.

  Mars nousee näkyviin Suomen taivaalla kello 23 jälkeen.

  Myös NASA lähettää myöhemmin tänään suoraa videokuvaa planeetasta Griffithin observatoriosta Los Angelesista.

 8. Eira
  31.7.2018 at 21:11
 9. Nyt metsä kirkkoni olla saa
  1.8.2018 at 7:40

  Monessa vaikeassa paikassa olen turvautunut
  Taivahan Taattoon ja apuakin on tullut, mutta tietysti kirkossa
  on ”vain” kirkkoväkeä ja niitä, jotka saavat palkkansa
  kirkon toimista.

 10. korpikommunisti
  1.8.2018 at 10:51

  Eiköhän se kirkko ole vähän ”keisarin uudet vaatteet”. Pappi ei ole jumala. Me maksetaan heille roimaa palkkaa, että
  lukevat litaniansa ja liturgiansa. Hautauskin maksaa. Jumala ei tietääkseni vaadi muuta kuin asiallista käytöstä
  ja lakien noudattamista.

 11. lintunen
  1.8.2018 at 15:15

  ”korpikommunistille” lämmin kiitos viimeisestä lauseesta: ”Jumala ei vaadi muuta kuin…”

 12. Jussi Raerinne
  1.8.2018 at 23:46

  En ole kommunisti enkä pappi, mutta sallittakoon muutama ajatus:
  Asiallinen käytös ja lakien noudattaminen yms. ovat ehdottomia hyveitä, joihin meidän jokaisen tulee luonnollisesti pyrkiä. Näin voi miellyttää sekä itseään että lähimmäisiään ja jopa Jumalaa, mutta Raamatun opetuksen mukaan niillä ei valitettavasti ole sinänsä merkitystä ihmisen pelastumisen kannalta. Mainitussa kirjassa oleva Pyhä Sana nimittäin kertoo selkeästi että pelastus tulee yksin armosta, ei tekojen kautta. Ihminen ei voi hyvästä elämästä ja hyvistä teoista rakennetuilla tikapuilla kiivetä taivaaseen päin yhtään askelta; se onnistuu vain myöntämällä ja hyväksymällä Kristuksen – Jumalan Pojan – Golgatan keskimmäisellä ristillä suorittama sovitustyö henkilökohtaisesti. Vaikeaahan se meille jukuripäille on, mutta tämä on ainoa mahdollisuus!

 13. Hemppa Turunen
  3.8.2018 at 11:32

  Nyt sitä tuli. Kauan kaivattua vesisadetta.
  Viime yönä ensimmäinen kuuro antoi vajaassa puolessa tunnissa 11 mm vettä.
  Sellainen kuuro, jos tulisi talvella lumena niin ei autollakaan näkisi ajaa etes päivänäöllä saatikka yöllä.

 14. lintunen
  3.8.2018 at 12:09

  Tämän viikon puheenaiheita lukiessani palautui muistiin Värtsissä käyty keskustelu 25.9. – 30.9.2013. Vajaan viikon aikana julkaistiin 117 kommenttia!!! Aiheeseen pääsee klikkaamalla: Värtsilän kirkon kohtalo.

  Asia on edennyt, mutta on vielä kesken. Joskus ehkä mielenkiintoinen tutkimuksen kohde? Ja kappale hiipunutta historiaa Neuvostoliiton leikkaamassa tynkä-Värtsilässä.

  Syksystä 2013 tulee kuluneeksi pian viisi vuotta. Niiden vuosien aikana suoritettu talkootyö odottaa täyttymystä. Samoin odottavat ne seurakuntalaiset, jotka eivät ole vielä Leminrinteellä tai Kaustajärven kalmistossa. Minäkin vaikka valot keskusristin ympäriltä onkin yhdenmukaisuus-”teologialla” sammutettu. Ehkä ne sitten syttyvät uudelleen, kun kirkko on maalattu – syttyvät ainakin kirkon pihalla seiniä valaisemaan, Sanan ja sakramenttien merkityksestä kertomaan?

 15. erkki lintunen
  3.8.2018 at 19:15

  Jatkan kommentilla. Kun klikkaat – Värtsilän kirkon kohtalo – löydät kaksi videota. Virpomavihtojen siunaus 28.3.2012, 218 katsojakertaa. Kauneimmat joululaulut 9.12.2012, 2153 katsojakertaa!

  Toivottavasti nämä perinteet säilyvät. MLL Värtsilän yhdistys ja virpomaperinteen kirkollinen osuus ovat arvokasta karjalaista kulttuuria.

 16. Esko Tarvainen
  3.8.2018 at 21:56

  Rahaa löytyy kun oikeilta tahoilta pyydetään. Suomessa on hallitus jolla itsenäinen Suomi ja meidän länsimainen kulttuuri on akendalla. Luottakaamme heidän lupauksiin! Tai kerran meitä hölmöjä on hölmäytetty.

 17. Hemppa Turunen
  4.8.2018 at 12:39

  Jos mentäisiin vielä tämänhetken, eli viikon ilmiöihin. Ihmeellinen on tämä kesä.
  Sireenit ovat kohta taas toisessa kukinnossa. Unkarin sireenissä on jo täysin auenneita kukkia ja pihlaja rupeaa myös tuottamaan toista marjasatoaan. Liekö muilla sellaisia havaintoja?

 18. Telle
  4.8.2018 at 12:57

  Jos sallitaan, niin hieman kevennystä käristekupolin alle:

  Parkkipaikallamme on kukkalaatikko jossa on tiheässä
  samettiruusuja. Ruukku on 40 cm jalustalla ja ruukun
  seinämätkin ovat n 30 cm. Kun kaadoin sinne vettä
  kastelukannusta, sieltä pomppasi esiin säikähtänyt sammakko, joka
  teki noin seitsemänkymmenen sentin loikan hypätessään
  maahan. Mutta kyllä minäkin säikähdin ennen kuin
  tajusin mikä se oli. Ei kuitenkaan muuttunut prinssiksi,
  kun en ehtinyt suudella.

 19. Esko Tarvainen
  4.8.2018 at 22:25

  Polttava on aurinko. Nämä maailman pyssymiehet keskittyvät vain esittelemään uusia tappovälineitään. Tuleekoo maailmasta lämpenemisen myötä kuivien mantereiden planeetta? On aika herätä ja saada jatkoaikaa meidän perskarvojen palamiselle.

 20. Nuotit hukassa
  5.8.2018 at 2:36

  Uskaltaudun kysymään Eskolta Neste Rallista, vaikka perskarvat palaisivat jo nyt kuten ennustit….olen ollut uutispimennossa kuunpimennyksestä johtuen ja tiedän että rallista puhuminen täällä aiheuttaa närkästymistä ja ehkä myös närästystä mutta siitä huolimatta ja juuri siksi….oliko Angliat ja Cortinat vielä kärkikahinoissa ja otitko kuvia/videoita nyt kun nykyteknologia sen meille mahdollistaa, pätkän varsilta tai kilpailukeskuksesta Paviljongista? Voisit jakaa ne suurelle yleisölle ellet jo ole myynyt niitä tv-kanaville.

 21. erkki lintunen
  5.8.2018 at 11:34

  ”Nuotit hukassa” keskellä yötä klo 2:36! Olisiko pitänyt ottaa unipilleri? Tai vesihuikka? – Minä taas nukuin kohthyvin saunan jälkeen. Aamulla tosin en jaksanut mennä Tohmajärvelle kirkkoon, eikä Värtsilässäkään ollut messua – poikkeuksellisesti – kuten oli ollut 1.4.2018 klo 10. Ks. kommenttini 30.7.2018.

  Mutta avasinpa tänään radion klo 10 käytyäni ensin uimassa ja virkistymässä. Todella mielenkiintoinen kokemus Oulun Tuiran seurakunnan kanssa. Ensin kappalainen Petteri Tuuloksen äänenkäyttö hämmästytti ja ärsytti. Mutta sitten kolahti. Saarna oli aivan ajankohtainen, erinomainen. Ihmettelein, että miten se osasi. Kaivoin esille Teologimatrikkelin ja sieltä löysin: Pappi on syntynyt vasta v. 1971, teologian maisteri v. 1995, vihitty papiksi v. 1996.
  Mutta sitten löytyi oikea selitys saarnan sisällölle. Hän oli suorittanut pappina ollessaan kauppatieteen maisterin tutkinnon v. 2004. Teologian opintoja seuranneet jatko-opinnot selittävät syvällisen saarnan sisällön.

  Jos jotakuta kiinnostaa, saarna löytyy yle.arenasta. Myös esirukous, jonka luki aikuisten nuorten parissa työskentelevä pappi. Kannattaa kuunnella molemmat.

  Hyvää paahtopäivää! Ei paastopäivää – ei ainakaan veden juonnissa.

 22. Esko Tarvainen
  8.8.2018 at 20:52

  Mitenkähän noilla toisten kertomilla viisauksilla vapailla työmarkkinoilla pärjäis?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *