Erään rakkauden tarina

Rakkauden voima/Raisa Lardot kertoo
Romantiikkaa ja arkea

Raisa Lardot: Raisa André, WSOY 2015

Lueskelin Raisa Lardotin osittain omaelämänkerrallista ja osittain taiteellista kirjaa iltalukemisena. Jostakin kumman syystä kirja tempasi mukaansa heti ensilukemalla. Ehkä se johtui kirjailijan selkeästä tyylistä ja tavasta suhtautua elämään ja myös äkkiä ilmestyneeseen rakkauteen. Raisa ja Andre kertoo tarinan vepsäläissyntyisen tytön ja Belgiasta kotoisin olevan miehen rakastumisesta. Myöhemmissä kirjoissa selviää, että vaikean ja miehen rampauttaneen auto-onnettomuuden jälkeen Raisasta tuli hänen omaishoitajansa. Avioliitto myös rakoili jossakin vaiheessa.

Siitä kertoo kirja Sammakkoprinssi. Tähän teokseen on koottu kolme aiemmin ilmestynyttä teosta ja päiväkirjaomainen teksti Morsian.

Raisan ja Andrén tarina on koskettava ja se puhuttelee myös omaishoitajan työn kuvauksella. Aina ei ole apua saatavilla ja neljänkymmenen vuoden työrupeaman aikana on ollut tilanteita, joissa kestokyky on ollut koetuksella. Joskus oli parempiakin hetkiä:

”…Andrélle oli tehnyt hyvää tämä kylpylässä olo. Kotiuduttuaan hän vaikutti määrätietoisemmalta kuin koskaan. Hän harjoitteli kirjoittamista joka päivä, pieniä lyhyitä lauseita, jotka toisinaan olivat aivan virheettömiä. Hän käveli säännöllisesti, asiat näyttivät olevan kunnossa.”…

Joskus kirjaa motivoituu lukemaan. Muutaman illan kokemus tästä teoksesta valoi minuun tiettyä rohkeutta kohdata omatkin vaikeudet. Raisa on osoittanut esimerkillään, että parisuhde on elämän pituinen ja kaveria ei jätetä. Rakkauden voima on joskus ihmeellinen.

Tuottelias kirjailija Raisa Lardot ( s. 1938) tuli Suomeen kuusivuotiaana pakolaisena jatkosodan aikaan. Lardotin teokset ovat pääosin omaelämänkerrallisia.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *