Rakkaus

Rakkaus on kumma juttu
Tutkimus rakastumisesta
Rakkaus rikastuttaa elämää

Kaarina Määttä/Satu Uusiautti: Rakkaus Tunteita, taitoja, tekoja,
Kirjapaja 2014

Joskus rakkaus tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta. Toiset taas laskelmoivat, jopa laativat listan, mitä ominaisuuksia kumppanilla pitäisi olla. Usein rakkaus on kuitenkin hallitsematonta, arvaamatonta ja vaikeasti tutkittavaa. Kirjan tekijät ovat koonneet
mahtavan lähdearkiston ja yrittävät todistella rakkauden olemusta tieteellisesti, siinä kuitenkaan täydellisesti onnistumatta. Rakkaus on ja pysyy mysteerinä, joskin jotain lainalaisuuksia siitä voi löytää. Niinpä vaikuttaa siltä, että samalla tavalla asennoituvien rakkaus kestää parhaiten. Myös oman lapsuuskodin esimerkki on tärkeä suhteen kestämiselle.
Rakkauden tutkijat pitävät toisaalta rakkautta yksinkertaiseen kaavioon puristuvana kokemuksena. Rakkauteen tarvitaan tunteita, tekoja, sekä tietoja ja taitoja, joiden ominaisuuksien keskiössä tämä itse asia sitten on.

Hyvät ystävät saavat toisistaan esiin parhaat puolet. Ystävä auttaa kulkemaan oikeaan suuntaan. Hän antaa myös elinvoimaa ja uusia näkökulmia. Hyvä ystävä on turvallinen ja ystävyys avaa uusia teitä, joita yksin ei tulisi nähneeksi riittävästi. Elämänsä aikana ihminen kompastelee ystävyyssuhteissaan samoin kuin parisuhteessa.

Kirja on viisasta luettavaa ja avaa jotakin tärkeää ihmiselle, joka on elänyt pitkän parisuhteen tai vasta alkutaipaleella. Joskus parisuhde kestää vanhuuden päiviin asti. Siinä on osansa
kohtalon suopeudella, mutta myös elämäntaidolla. Kestävässä parisuhteessa tarvitaan vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaitoja, vaikeuksien ja ristiriitojen sietämistä ja selvittämistä, seksuaalisia taitoja, huumorintajua, kärsivällisyyttä ja itsekontrollia, sekä itsensä arvostamista.

3 comments for “Rakkaus

  1. Joukolle – kun en ole kirjaa lukenut – pari kysymystä. Käsitelläänkö kirjassa parisuhderakkauden suhdetta muihin rakkauden muotoihin. Esimerkiksi sitä, miten parisuhde voi, jos jommalla kummalla tai molemmillakin on rakkaussuhde kotiseutuun, harrastukseen, työhön, kirkkoon tms.

  2. Eräässä rakkauden mysteeriä käsittelevässä kirjassa mainittiin, että ihminen saa kokea rakastumisen kaksi,- jopa kolmekin kertaa elämänsä aikana.

  3. Pääosa kirjasta on tätä parisuhderakkautta ja ihastumista sekä
    rakastumisen mysteeriä, mutta mukana on muitakin rakkauden
    muotoja, kuten luonnonrakkautta ym… Mielestäni kotiseuturakkaudesta voisi kirjoittaa vaikka oman kirjan, on se
    niin tärkeä aihe. Tuo nuorten miesten ja naisten hurahtaminen
    rakkauteen lienee kuitenkin ikuinen mysteeri. Siinä kun ei laskelmointi auta vaan on mentävä tunteiden viemänä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *